RSS

Blogginnlegg av '2014 ''oktober'

Montering av parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

 

Det å montere parkett trenger ikke å være spesielt vanskelig. Det er mange som velger å montere parkettgulvet sitt selv. De fleste parkettgulv monteres med en enkel klikkpatent, noe som gjør selve montering veldig mye enklere.

Her er en liten oversikt over noen av de tingene som kan være greit å huske på, når man skal montere et parkettgulv.

– Sørg for at bygget er lukket og at byggefukt er under kontroll. Det vil si at den relative luftfuktigheten bør være mellom 30-60%.  Pass på at alt arbeid med vannholdige materialer som støp og maling er avsluttet før montering av parkett settes igang.

– Sørg for et riktig inneklima i rommet hvor parketten skal monteres. Riktig inneklima er mellom 18-23 grader og mellom 30-60% i relativ luftfuktighet.

– Ta pakkene med parkett inn i huset og la disse stå uåpnet i huset i 2-3 dager. Parketten trenger 2-3 dager for å akklimatisere seg til innetemperatur. Parketten bør ligge emballert i pakkene disse dagene og helt frem til montering starter.

– Sjekk undergulv for ujevnheter. Toleransen på skjevhet i undergulv er maks 2-3 mm pr 2 meter. Hvis undergulvet er skjevere enn dette, så må undergulvet avrettes. Hvis parketten monteres på skjevt undergulv, kan det oppstå knirk i parketten. I tillegg kan det bli stor belastning på skjøtene i gulvet.

– Parketten skal monteres på et stabilt og avrettet undergulv. Gamle tepper og lignende skal fjernes.

– Sørg for å legge et riktig underlag under parketten. På betong er det påkrevd at det monteres en 0,20 mm diffusjonssperre/ fuktbrems. Det finnes mange forskjellige typer med underlag.  Et parkettunderlag skal først og fremst hindre gnisninger mellom parkettgulv og undergulv, samt gjøre parketten mer komfortabel å gå på. Det finnes også underlag som har spesielt gode trykkegenskaper som sikrer god komfort i parkettgulvet. Noen underlag har også trinnlyd og trommelydsdempende effekt. Ta gjerne kontakt med Parkett.no, hvis du har spørsmål om hvilket underlag du bør velge. Parkett.no har et utvalg av underlag for parkett .

 

Underlagsskum optistep, 2 mm underlag i polyten.

Det er viktig å tenke gjennom hvilken vei parketten skal monteres. Det er to forhold som er avgjørende. Det første er at det er ønskelig at sollyset følger plankeretningen. Det andre er at det også er ønskelig at plankeraden følger lengderetningen i rommet. Hvis disse to hensynene kommer i konflikt med hverandre, er det mange som prioriterer at parketten monteres i lengderetning av rommet.

Husk å gjennomføre produktkontroll på hvert enkelt plankebord, før du monterer plankebordet ned i gulvet. Plankebord med visuelle feil eller mangler skal frasorteres. Hvis det monteres et plankebord med synlige feil og mangler, vil det ikke være reklamasjonsrett på slike plankebord.

Husk på at det skal være avstand til vegg på alle sider av parkettgulvet, slik at parketten kan bevege seg fritt. En grei huskeregel er at det bør være 1,5 mm avstand pr breddemeter. Det vil si at det må være 9 mm avstand til vegg, hvis parkettgulvet er 6 meter bredt.

Alle gulvprodusenter har toleranser på hvor langt og bredt man kan montere parketten. Mange produsenter oppgir at parketten kan legges maks 12 meter i lengderetning og andre maks 20 meter i lengderetning. Rappgo som er en svensk kvalitetsprodusent oppgir at parketten man monteres maks 12 meter i bredderetning og maks 20 meter i lengderetning.

Husk på at parketten ikke skal låses under fastmonterte innstallasjoner, slik som kjøkkenøy, trapp, garderobeskap og lignende.

Det skal være en overlapp på kortskjøtene i gulvet på minimum 20 cm.

Vi anbefaler alle å lese brukerveiledningen fra produsenten av parkettgulvet nøye før montering. Denne artikkelen nevner bare viktige ting å huske på når et parkettgulv skal monteres og er ikke nødvendigvis en komplett veiledning. Det kan være flere forhold som er viktig å huske på.

Ta gjerne kontakt med oss i Parkett.no, hvis du trenger konkrete tips og råd.

Lykke til med montering av ditt 

1-stav og 3-stav parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

Miljøbilde parkett i stue1-stav parkett og 3-stav parkett er bygd opp på samme måte, les mer om lamellparkett. Hva er parkett?

1-stav lamellparkett og 3-stav lamellparkett har en helt lik oppbygning. De er begge krysslaminert med 3 sjikt. De tre sjiktene består av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Parketten er konstruert på denne måten, for at den skal være mest mulig formstabil. Toppsjiktet, eller slitesjiktet, består av det treslaget parketten har navn etter. Midtsjiktet består som regel av gran eller furu og har fiberretning vinkelrett i forhold til toppsjiktet. Den skal motvirke toppsjiktets svelling og krymping i bredden og kalles også for sperresjiktet. Undersiden består av et sjikt av nåletre med samme fiberretning som toppsjiktet. Dette kalles også balansesjiktet, fordi det skal balansere toppsjiktets svelling og krymping slik at parketten holder seg plan.

Hva er så forskjellen mellom 1-stav parkett og 3-stav parkett?

Det er først og fremst en visuell forskjell i toppsjiktet.

1-stav parkett består av en stykk bred stav i toppsjiktet, slik at parketten ser ut som et plankegulv.  Det er mange som synes  at 1-stav parkett får et mer eksklusivt uttrykk enn 3-stav parkett.  Når staven i toppsjiktet er så bred , vil man se en større del av trestrammen i hvert enkelt bord. Dette gjør at det blir et flott naturuttrykk i parketten, parketten får et mer eksklusivt utseende og et roligere uttrykk. Staven som dekker toppsjiktet i en 1-stav parkett er ofte mellom 140-260 mm bred og mellom 1800-2400 mm lang. Denne ene staven dekker altså et helt plankebord.

 

Enstav parkett med fint plankegulv utseende.1-stav Douglasgran med fint plankegulv utseende.

 

3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som tilsammen dekker bredden i  et plankebord. Disse stavene kan være ca 40-80 mm brede og ca 100 mm lange. 3-stav parkettgulv har et «vanlig» parkettgulv utseende. 3-stav lamellparkett får ofte et litt mer livlig utseende enn enstav parkett,. Grunnen er at hver eneste lamell i gulvet har sin helt egen struktur, spill og fargenyanse.

Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.3-stav Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.


Vår erfaring er at 1-stav parkett er mest populær. Både 1-stav parkett og 3-stav parkett får du kjøpt hos Parkett.no.

Hvitoljet eller hvitmattlakket parkett?
Skrevet av Jon- Inge
 
Vi erfarer at mange kunder spør oss om de bør velge et parkettgulv som har en hvitoljet eller en hvitmattlakket overflate, og hva som er mest slitesterkt av disse to.
 
Vi er opptatt av at vi ikke skal ta dette valget for kunden, men heller hjelpe kunden til å tenke gjennom hvilken overflatebehandling som passer best for den enkelte. Disse to ulike overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper. Den overflatebehandlingen som har de egenskapene som man verdsetter mest, bør avgjøre valget av overflatebehandling på et parkettgulv.
 
1-stav Eik Grefstadvika ekstra bred. Et nydelig parkettgulv med hvitmattlakket overflate

Lyse parkettgulv er populære i Norge og parkettgulv i denne fargekatetorien kommer i mange ulike lyse fargenyanser. Det finnes hvit parkett, gråhvit parkett, lys parkett med beige toner, lys parkett med varme undertoner, lys parkett med brune toner og mye mer.  I denne fargekategorien finnes det både hvitmattlakkede og hvitoljede parkettgulv.

 

1-stav Eik Nordic hvitoljet parkett i en stue

Et hvitoljet gulv med brede plankebord

Et hvitoljet og et hvitmattlakket gulv har to helt forskjellig overflatebehandlinger og disse to overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper.

Her er en kort oversikt:

Hvitoljet overflate,  noen fordeler:

Parkettgulvet har et fint treuttrykk. Når man ser på gulvet, ser man rett på treet og dets struktur. Gulvet har rett og slett en treoverflate.

Parketten har en veldig lun og behagelig overflate. Det er veldig behagelig å gå barbent rett på treet.

Parketten kan vedlikeholdes og fornyes, og gulvet eldes med verdighet.

Hvis det kommer riper i parketten, så vil det være riper i treet og trestrukturen. Dette er finere og mer naturlig enn riper i lakken.

Hvitoljet overflate, noen ulemper:

Parketten er mer sårbar for flekker, da eventuelt søl vil havne rett på treet.

Det er mer vedlikehold med et hvitoljet parkettgulv. Parketten krever jevnlig vedlikehold og det er dermed med arbeid knyttet til et slikt gulv. Grunnen til at man pleier et oljet gulv, er at man skal mette treet med olje. Når et parkettgulv er mettet med olje, vil parkettgulvet være mer motstandsdyktig mot flekker. Et umettet og tørt parkettgulv vil være mer sårbart for flekker.

Hvitmattlakket overflate, noen fordeler:

Parkettgulvet har en hinne med lakk som beskytter gulvet mot flekker.  Det er svært vanskelig å få flekker i et hvitmattlakket parkettgulv.

Parketten er lett å vaske og tørrmoppe. Grunnen er at gulvet har en glattere overflate og en hinne med lakk.

Det er ingen vedlikehold og gulvet krever derfor mye mindre arbeid enn et hvitoljet parkettgulv.

Den hvitmattlakkede overflaten har minimalt med gjennskinn, noe som gjør at parkettgulvet visuelt kan se ut som et hvitoljet parkettgulv.

Hvitmattlakket overflate, noen ulemper:

Parketten har  en mindre lun overflate, siden man går på lakken og ikke på selve treet.

Parketten mister litt av treuttrykket og man har ingen trestruktur i overflaten.  Det er en glattere og mer slett overflate i parkettgulvet. ( Et børstet og hvitmattlakket gulv vil fjerne denne ulempen, da et slikt parkettgulv har struktur)

Når det dukker opp riper i gulvet, så vil det være riper i lakkens overflate. Disse ripene vil være der frem til man velger å slipe gulvet og lakke det på nytt. Det er mer skjemmende med riper i lakken, enn riper i treet.

På Parkett.no finner du et godt utvalg parkett med både hvitoljet og hvitmattlakket overflate.

 

Parkett 1-stav Eik Grey, børstet og hvitmattlakketEt børstet og hvitmattlakket parkettgulv med en svært populær farge.