RSS

Blogginnlegg av '2015 ''desember'

Underlag til parkett
Skrevet av Jon-Inge. Sist oppdatert 4. Juni 2020.
 
Det skal alltid brukes underlag når en monterer flytende parkettgulv. Det finnes ulike underlag som kan brukes og det er lett å bli usikker på hvilket underlag som vil være best å velge. Her håper vi å gjøre valget av parkettunderlag enklere.
 
  Ultrapro gulvunderlag silent
 

Hvorfor bruke underlag?

Et parkettunderlag skal først og fremst hindre gnisninger mellom parkettgulv og undergulv. I tillegg skal underlaget gjøre parketten mer komfortabel å gå på. Noen underlag gir også trinnlyd og trommelydsdemping.

 

Typer underlag

  1. Ullpapp. Dette underlaget finnes både i 1mm og 2mm. Ullpapp er svært formstabilt og gjør at det blir veldig lite svikt under parkett. 

  2. Underlagsskum optistep. Dette parkettunderlaget er 2 mm tykt. Underlagsskum er noe mykere enn ullpapp og gir dermed mer komfort. Da disse underlagene er mykere, kan det skape litt mer bevegelse i parkettgulvet når man trår på det. Det er derfor viktig å velge underlag som er godkjent for parkettgulv og unngå 3mm tykkelse på slike underlag. Ved bruk av Underlagsskum som er 3 mm tykke, kan man risikere at det blir lyd i parkettgulv. Parkett.no sitt underlagsskum gir en trinnlydsdempende effekt på opptil 18 dB.

  3. Ultrapro gulvunderlag silent. Dette er et underlag som er 2 mm tykt og som har svært god trykkfasthet (140 kPa) Underlaget har i tillegg både trinnlyd og trommelydsdemping. Dette er kvalitetsunderlag for de som ønsker å ha ekstra god kvalitet på underlaget under parketten.

Alle underlagene overfor kan brukes på undergulv av spon/tre. Hvis undergulvet er betong/støp, må en som nevnt ha fuktsperre i tillegg eller velge samme underlag med fuktsperre.

Ullpapp underlag til parkett
Ullpapp til undergulv av spon/tre.

 

Fuktsperre på betong/støp.

Hvis et parkettgulv skal monteres på et undergulv av betong, er det et krav fra produsent at det i tillegg til parkettunderlag må monteres en fuktsperre. En fuktsperre er en 0,2 mm aldringsbestandig PE-folie. Denne skal legges med minst 200 mm overlapping. 

Støp, betong og avrettingsmasse kan inneholde eller lede fukt. Parkett er et hygroskopisk materiale som tar til seg fuktighet fra omgivelsene og tar skade av fuktpåvirkning fra undergulvet. En fuktsperre skal hindre slik fuktpåvirkning.

Det finnes kombiunderlag som er underlag med fuktsperre. På den måten unngår man å montere 0,2 mm diffusjonssperre og deretter et seperat underlag. Kombiunderlag er et parkettunderlag hvor det er lagt inn fuktsperre i underlaget. Parkett.no selger to kombiunderlag med Fuktsperre, som er egnet til undergulv av betong/støp. Det er Underlagsskum Optistep med fuktsperre og Ultrapro Gulvunderlag Silent med fuktsperre.

 
Trenger du mer veiledning? Ta kontakt med oss på chat, e-post eller telefon.

 

  

Med flytende legging av parkett menes montering der gulvet ikke limes eller skrus fast mot underlag. Siden treverk utvider seg og krymper ved endring i temperatur, trykk og fuktighet hjelper dette mot glipper og andre ujevnheter i gulvet. Det er også raskere å legge.