RSS

Blogginnlegg av '2015 ''desember'

Underlag til parkett
Skrevet av Jon-Inge
Underlag for parkettgulv

Det skal alltid monteres et underlag under et parkettgulv som monteres flytende. Det finnes mange ulike underlag som kan brukes og det er derfor lett å bli usikker på hvilket underlag som vil være best å velge. Denne artikkelen er skrevet for å gi noen innspill, slik at valget av parkettunderlag kan bli noe enklere.

Hvorfor parkettunderlag?

Et parkettunderlag skal hindre gnisninger mellom parkettgulv og undergulv, samt gjøre parketten mer komfortabel å gå på. Noen underlag gir også trinnlydsdemping og  andre gir lydisolering.

Fuktbrems på betong/støp.

Hvis et parkettgulv skal monteres på et undergulv av støp/betong, er det et absolutt krav fra produsent at det i tillegg til parkettunderlag skal monteres en fuktbrems. En fuktbrems er en 0,2 mm aldringsbestandig PE-folie og folien skal legges med minst 200 mm overlapping.  Støp, betong og avrettningsmasse kan inneholde fukt og kan lede fukt.  Parkett er et hygroskopisk materiale som tar til seg fuktighet fra omgivelsene og kan ta skade av en konstant fuktpåvirkning fra undergulvet.  En fuktbrems skal hindre en slik fuktpåvirkning.

I en brukerveiledning kan det stå følgende:

 På betong og støp: Det legges altid ut en fuktsperre (min. 0,20 mm PE-folie) med skjøter som går minst 15-20 cm over hverandre, og som limes med byggtape og føres 10-15 cm opp på veggen.

Det finnes parkettunderlag som har diffusjonssperre. Dette kalles ofte for kombiunderlag. Dette er et underlag som består av polyten og det er lagt inn en fuktsperre i dette underlaget. Parkett.no selger et kombiunderlag som egner seg godt som underlag på betong/støp. Dette kombiunderlaget gir i tillegg en trinnlydsdempende effekt på 20DB.

Ulike typer underlag

* Ullpapp.  Dette underlaget finnes både i 1 mm og 2 mm. Ullpapp er svært formstabilt og gjør at det blir veldig lite svikt under parkett. Parkett.no selger Ullpapp i sin nettbutikk.

Ullpapp underlag til parkett
Ullpapp til undergulv av spon/tre.

 

* Parkettunderlag.  Parkettunderlag er 2 mm tykke. Parkettunderlag er noe mykere enn ullpapp og gir dermed mer komfort. Da disse underlagene er mykere, kan det skape litt mer bevegelse i parkettgulvet når man trår på det. Det er derfor viktig å velge underlag som er godkjent for parkettgulv og unngå 3 mm tykkelse på slike underlag. Ved bruk av parkettunderlag som er 3 mm tykke, kan man risikere at det blir noe lyd i parkettgulvet. Parkett.no selger et parkettunderlag som er 2 mm tykt. Dette parkettunderlaget gir trinnlydsdempende effekt på opptil 20DB.

* Trinnlydsplater/Silencio plater. Dette er porøse trefiberplater med høy trykkstivhet, som gjør av støynivået blir redusert.  Platene veier lite og er lett å montere. Dette underlaget gir trinnlydsdemping og lydisolering. Byggeforskriftene krever at trinnlydnivået ikke overstiger 53dB mellom rom i forskjellig boenheter. Hunton Silencio® 36 er spesielt utviklet for å tilfredsstille forskriftene for trinn- og luftlyd mellom boenheter. Disse platene er 36 mm tykke.

Alle underlagene som er oppsummert overfor kan brukes på et undergulv av spon/tre. Hvis undergulvet er betong/støp, må man i tillegg montere en 0,2 mm fuktsperre. Eventuelt kan et kombiunderlag monteres.

Hos Parkett.no kan du finne et oversiktlig sortiment av parkettunderlag og annet tilbehør til parkett.