RSS

Blogg

Hvordan rengjøre parkett

Lyse parkettgulv

1-stav parkett er bestselgeren

Hvilken retning skal parketten monteres i et rom?

 

Parkett et hygroskopisk materiale

Parkett er et materiale som ekspanderer og krymper i takt med klimatiske forhold.

Hvilken overflatebehandling er best for meg?

 

Mange lurer på hva de skal velge av hvitoljet eller hvitmattlakket parkett.

Fiskebensparkett: Definisjon, Informasjon og Inspirasjon

Fiskebensparkett er tradisjonsrikt, elegant og eksklusivt. Det klassiske og herskapelige uttrykket har fått en renessanse og nyter stadig større popularitet. Vi har sett det en stund, men den siste tiden har mønster designet virkelig tatt av. Det er ikke mange magasiner eller interiørblogger man kan bla i uten å komme over ett eller flere gulv i fiskebensmønster.

 

Nærbilde Fiskebensparkett 

I denne artikkelen kan du lese om:

Hva er fiskebensparkett?

Historie

Dimensjoner, Tresorter og Farger

Klikk og Lim

Pris

Hvordan Legge Fiskebensparkett?

Maksimal lengde og bredde i et parkettgulv
Skrevet av Jon-Inge
Ask wideplank parkett

Det er toleranser på hvor langt og bredt en parkett kan monteres sammenhengende.   Vi anbefaler derfor å lese monteringsansvisningen til parketten som skal monteres, slik at du finner ut hvilke toleranser som gjelder for din parkett.

Toleranser

Parkett er et levende materiale som beveger seg i takt med inneklima. Om sommeren når det er varmt og fuktig luft, vil parketten ta til seg fuktighet fra omgivelsene og ekspandere. Om vinteren når det er tørr og kald vinterluft,  vil parketten avgi fuktighet til omgivelsene og krympe. Det er derfor et parkettgulv må monteres flytende, slik at parketten kan bevege seg helt fritt uten hindringer. Det skal være 5-8  mm luft til tilstøtende byggningsdeler, installasjoner og vegger.  Denne ekspansjonen kamufleres av en 10 mm fotlist. Et parkettgulv vil bevege seg mest i bredderetning.

Noen produsenter operer med at parketten kan monteres sammenhengende i maksimalt 8 meter i bredderetning og  12 meter i lengderetning.  Det finnes også noen som opererer med maksimalt 8 meter i bredderetning og  20 meter i lengderetning.  Til sist er det noen som tillater maksimalt 12 meter i bredderetning og 20 meter i lengderetning.

Hvis et parkettgulv skal monteres på en større gulvflate enn det toleransene tillater, må det legges inn en ekspansjon i gulvet. Da vil den store parkettoverflaten bli delt opp i flere uavhengige overflater.
 
 Hvis et parkettgulv blir montert på en gulvflate som er utenfor toleransen, så kan dette skape problemer i parkettgulvet.  Da kan parketten vandre i veggen om sommeren og dermed kan det bli knirk i gulvet. Det kan også bli glipper ved fotlistene om vinteren, når parketten krymper.
 
 
Parkettguiden stue
1-stav Eik Randvika, børstet og hvitmattlakket. Parkett montert flytende i et rom.

 

Ekspansjon i døråpning

Parketten skal deles ved overgang til nytt rom i døråpning.  Det betyr i praksis at man legger inn en avstand på minimum 8 mm mellom to gulvflater i døråpning.  Alle parkettprodusenter informerer om dette i sin monteringsansvisning.

Dørlist gulv montere parkett
Ekspansjon i døråpning

Det er ikke tillatt å montere et parkettgulv sammenhengende gjennom flere rom. Hver parkettflate skal få bevege seg separat. Det kan være ulik temperatur, overflatetemperatur og luftfuktighet fra ett rom til et annet. Det betyr igjen at en parkettflate i ett rom kan oppføre seg annereledes enn en parkettflate i et annet rom. Begge parkettflatene beveger seg, og dersom disse to parkettflatene henger sammen kan det oppstå sårbare punkter i parketten. Dette gjelder spesielt i døråpninger hvor det i verste fall kan oppstå glipper i skjøtene i parkettgulvet.  En annen risiko er at det kan skapes spenninger som forplanter seg videre i gulvet og dette kan resultere at man får knirk.

Vi anbefaler derfor å avslutte en gulvflate i døråpning og starte den nye gulvflaten i samme døråpning, med en ekspansjon på 6-10 mm. Denne ekspansjonen blir skjult under en dørterskel eller eventuelt en overgangslist/ t-list.

 

Montere parkett i dør, dørlist.
En ekspansjon som er dekket av en T-list.

 

Hva skal jeg vektlegge, tekniske råd eller det som er finest visuelt?

Det er veldig mange som monterer parkett sammenhengende gjennom flere rom, da de synes dette gir det beste visuelle resultatet. Det er ingen tvil om at det er finest å montere parkettgulvet sammenhengende gjennom flere rom.

listefri montering av parkett i døråpning
Det er veldig pent å montere parkett sammehengende gjennom flere rom.

Moderne mennesker er kanskje mer opptatt av hva som er finest, enn hva som er mest riktig teknisk. De velger kanskje å nedprioritere monteringsanvisning og vektlegge hva som gir det beste visuelle resultat.  Det er helt greit, så lenge kundene er klar over hvilken risiko som blir tatt ved å avvike fra monteringsanvisning og at man er klar over at dette gjøres på egen risiko.

Parkett.no er opptatt av at kunder skal være mest mulig fornøyd med det endelige resultatet ved montering av ny parkett. Vi oppfordrer derfor våre kunder å følge monteringsanvisning, da dette gir deg bedre sikkerhet hvis noe skje med gulvet og et bedre resultat.

Ta gjerne kontakt med oss, hvis du har spørsmål knyttet til dette emnet.

Reparere hakk i parkettgulvet
Skrevet av Jon-Inge
Reparasjon kit

Parkett har et toppsjikt av tre og  det er ikke uvanlig å få et hakk eller en ripe i et parkettgulv.  Det kan likevel være frustrerende å oppdage at parkettgulvet har fått en ripe eller et hakk.

De gode nyhetene er at det er mulig å reparere slike riper, hakk og fordypninger i parketten.

Når uhellet er ute og det kommer en ripe eller et hakk i parkettgulvet, så anbefaler vi først å legge på en varm og vår klut på skadestedet. Da vil fibrene i treverket kunne reise seg igjen. Dette gjelder likevel bare på små fordypninger, hvor ikke trefibrene er revet i stykker.

Smeltevoks

Hvis det har kommet et dypt hakk i parketten, så anbefaler vi å reparere hakket med et reperasjonssett med smeltevoks. Smeltevoks har gode hefteegenskaper og hardheten i herdet konsistens er lik et løvtre.  Den forblir også elastisk og vil derfor følge treets bevegelser.

Det er mulig å kjøpe en plastkoffert med et stort fargespekter, gass-smelter, gassrefill, plastspatel, slipesvamp og rengjøringsklut. Sannsynligheten for at du finner en riktig farge til ditt parkettgulv i denne kofferten er stor.

Sett med smeltevoks
Smeltevoks fra Novoryt

Hvis det er vanskelig å finne den rette fargen som passer til treets farge, så vil det være mulig å lage en egen farge ved å smelte sammen flere farger.

Vi anbefaler også å bruke en vannfast tusj og tegne inn strukturen i treet der hvor smeltevoksen har blitt lagt ned. Da vil utbedringen bli enda mer naturtro.

Det er enkelt å bruke smeltevoks. Du varmer opp et stemjern med en brenner og legger fargestiften på det varme jernet. Da vil den flytende voksen dryppe ned på skadestedet. Når voksen blir kald, så blir den helt hard. Da avslutter du med å ta det overflødige bort med en skrape eller en stålull. Hvis dette blir gjennomført på en god måte, så vil ikke skaden være særlig synlig når du står oppreist eller sitter på en stol og ser ned på skadestedet.

Formtre og reperasjonsvoks

Det finnes også andre materialer som kan brukes ved en utbedring, slik som formtre og reparasjonsvoks.

Formtre er vannbasert sparkel i trelignende kulører for reparasjon av skader og ujevnheter i treverk.  Når formtreet som er påført er gjennomherdet, må den beskyttes med lakk.

Formtre, Woodfiller fra Casco
Formtre

Det finnes også noe som heter reparasjonsvoks. Det er plastiske vokser som man gnir over en sprekk eller ripe i parkettgulvet. Friksjonen som oppstår gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Disse finnes også i ulike farger. Her anbefaler vi å velge en nyanse mørkere enn gulvet du skal reparere, da, for da vil reparasjonen synes minst mulig.  Hvis du har et mørkt gulv som har fått en liten lys ripe, så kan du også retusjere med en spritbasert retusjeringspenn. Dette er lysekte pigment som trekker inn i treverket, slik at fargen ikke blir bleket over tid.

Reparere lister
Reparasjonsvoks

Har du spørsmål knyttet til reparasjon av parkettgulv, så kan du ta kontakt med de ansatte hos Parkett.no.

Lyse parkettgulv er mest populært
Skrevet av Jon-Inge
Lys og krakk på enstavs parkettgulv

Lyse parkettgulv er fortsatt populære blant nordmenn og er bestselgere hos alle forhandlere av parkett i Norge.

I Skandinavia er det en tradisjon for lyse parkettgulv.  Lyse parkettgulv gir god romfølelse og et moderne uttrykk, samt at det fremhever tekstiler og interiør på en fin måte.

 

parkettgulv i stue
Lyse gulv kan fremheve interiør og tekstiler

Parkett.no har mange lyse parkettgulv i sitt utvalg. Ask og Eik er tresorter som er mest populære, når kunder i Norge skal kjøpe lys parkett.  Disse parkettene blir levert med hvitmattlakket eller hvitoljet overflate. Furu og Douglas gran er andre populære tresorter.

Det er mange fargenyanser innenfor kategorien lyse parkettgulv. Mange nordmenn er opptatt av å finne et parkettgulv som har den rette fargen og her kan små fargenyanser utgjøre forskjellen. I tillegg er det viktig å få den riktige strukturen og finishen i parkettgulvet.

Parkett har blitt et viktig møbel  og parketten skal passe inn i helheten. På samme måte som mange  bruker tid på å finne riktig malingsfarge til veggene, er det stort fokus på å finne det rette parkettgulvet. Parkett er en av de viktigste overflatene i et hjem.

Parkett montert diagonalt i stue
Et parkettgulv er et møbel og en viktig flate i et hjem.

Parkett.no selger hver uke masse lyse parkettgulv.  Dette kommer tydelig frem i sortimentet til Parkett.no, som har et stort utvalg av lyse parkettgulv.

1-stav Eik Storesand hvitoljet er et parkettgulv med en gråhvit farge med beige undertoner. Gulvet har v-fas i langskjøtene og et naturlig fargespill. Dette gulvet har en hvitoljet overflate, slik at man får en fin nærhet til treet.

Gule detaljer i retro stur med enstavs parkettgulv
1-stav Eik Storesand hvitoljet

1-stav Eik Randvika børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en gråhvit farge. Gulvet har v-fas i langskjøtene. Gulvet har et naturlig fargespill og lite kvist. Parkettgulvet har en børstet overflate som fremhever treets struktur.

Stue med peis
1-stav Eik Randvika, Børstet og hvitmattlakket

1-stav Eik Hasseltangen, røkt, børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en stålgrå farge. Gulvet har et naturlig fargespill og lite kvist. Parkettgulvet har en børstet overflate som fremhever treets struktur.

stue med lameller, skinnsofa, sorte stoler og lys parkett.
1-stav Eik Hasseltangen, røkt, børstet og hvitmattlakket

1-stav Eik hvitvasket, børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en lys farge med brune undertoner. Gulvet har et naturlig fargespill og noe kvist. Gulvet har ingen fas i langskjøtene og kortskjøtene.

hund og parkett
1-stav Eik Hvitvasket, børstet og hvitmattlakket

1-stav Ask glittertind, børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en lys farge, men hvite og grå fargesjateringer. Gulvet har en fin naturlighet over seg og den børstede overflaten gir et fint treuttrykk.

detaljer parkett
1-stav Ask Glittertind, børstet og hvitmattlakket

1-stav Ask Wideplank hvitoljet er et parkettgulv med en behagelig gråhvit farge og med en fin treoverflate. Askens årringespill gir gulvet er fint og naturlig uttrykk. Gulvet har svært lite kvist og har fas i langskjøtene.

duk som tar ned i parkett
1-stav Ask Wideplank hvitoljet

1-stav Ask White, børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en helt hvit overflate. Gulvet har en ensartet farge og har fas i langskjøter og kortskjøter. Et moderne gulv som fremhever møbler og tekstiler.

Hvitmalt parkett
1-stav Ask White, børstet og hvitmattlakket

Denne artikkelen har presentert et lite knippe av de lyse parkettgulvene som Parkett.no selger i sin nettbutikk.  Der finner du hele utvalget av lyse gulv.