RSS

Blogg

Fiskebensparkett: Definisjon, Informasjon og Inspirasjon

Fiskebensparkett er tradisjonsrikt, elegant og eksklusivt. Det klassiske og herskapelige uttrykket har fått en renessanse og nyter stadig større popularitet. Vi har sett det en stund, men den siste tiden har mønster designet virkelig tatt av. Det er ikke mange magasiner eller interiørblogger man kan bla i uten å komme over ett eller flere gulv i fiskebensmønster.

 

Nærbilde Fiskebensparkett 

I denne artikkelen kan du lese om:

Hva er fiskebensparkett?

Historie

Dimensjoner, Tresorter og Farger

Klikk og Lim

Pris

Hvordan Legge Fiskebensparkett?

Maksimal lengde og bredde i et parkettgulv
Skrevet av Jon-Inge
Ask wideplank parkett

Det er toleranser på hvor langt og bredt en parkett kan monteres sammenhengende.   Vi anbefaler derfor å lese monteringsansvisningen til parketten som skal monteres, slik at du finner ut hvilke toleranser som gjelder for din parkett.

Toleranser

Parkett er et levende materiale som beveger seg i takt med inneklima. Om sommeren når det er varmt og fuktig luft, vil parketten ta til seg fuktighet fra omgivelsene og ekspandere. Om vinteren når det er tørr og kald vinterluft,  vil parketten avgi fuktighet til omgivelsene og krympe. Det er derfor et parkettgulv må monteres flytende, slik at parketten kan bevege seg helt fritt uten hindringer. Det skal være 5-8  mm luft til tilstøtende byggningsdeler, installasjoner og vegger.  Denne ekspansjonen kamufleres av en 10 mm fotlist. Et parkettgulv vil bevege seg mest i bredderetning.

Noen produsenter operer med at parketten kan monteres sammenhengende i maksimalt 8 meter i bredderetning og  12 meter i lengderetning.  Det finnes også noen som opererer med maksimalt 8 meter i bredderetning og  20 meter i lengderetning.  Til sist er det noen som tillater maksimalt 12 meter i bredderetning og 20 meter i lengderetning.

Hvis et parkettgulv skal monteres på en større gulvflate enn det toleransene tillater, må det legges inn en ekspansjon i gulvet. Da vil den store parkettoverflaten bli delt opp i flere uavhengige overflater.
 
 Hvis et parkettgulv blir montert på en gulvflate som er utenfor toleransen, så kan dette skape problemer i parkettgulvet.  Da kan parketten vandre i veggen om sommeren og dermed kan det bli knirk i gulvet. Det kan også bli glipper ved fotlistene om vinteren, når parketten krymper.
 
 

 

Ekspansjon i døråpning

Parketten skal deles ved overgang til nytt rom i døråpning.  Det betyr i praksis at man legger inn en avstand på minimum 8 mm mellom to gulvflater i døråpning.  Alle parkettprodusenter informerer om dette i sin monteringsansvisning.

Dørlist gulv montere parkett
Ekspansjon i døråpning

Det er ikke tillatt å montere et parkettgulv sammenhengende gjennom flere rom. Hver parkettflate skal få bevege seg separat. Det kan være ulik temperatur, overflatetemperatur og luftfuktighet fra ett rom til et annet. Det betyr igjen at en parkettflate i ett rom kan oppføre seg annereledes enn en parkettflate i et annet rom. Begge parkettflatene beveger seg, og dersom disse to parkettflatene henger sammen kan det oppstå sårbare punkter i parketten. Dette gjelder spesielt i døråpninger hvor det i verste fall kan oppstå glipper i skjøtene i parkettgulvet.  En annen risiko er at det kan skapes spenninger som forplanter seg videre i gulvet og dette kan resultere at man får knirk.

Vi anbefaler derfor å avslutte en gulvflate i døråpning og starte den nye gulvflaten i samme døråpning, med en ekspansjon på 6-10 mm. Denne ekspansjonen blir skjult under en dørterskel eller eventuelt en overgangslist/ t-list.

 

Montere parkett i dør, dørlist.
En ekspansjon som er dekket av en T-list.

 

Hva skal jeg vektlegge, tekniske råd eller det som er finest visuelt?

Det er veldig mange som monterer parkett sammenhengende gjennom flere rom, da de synes dette gir det beste visuelle resultatet. Det er ingen tvil om at det er finest å montere parkettgulvet sammenhengende gjennom flere rom.

listefri montering av parkett i døråpning
Det er veldig pent å montere parkett sammehengende gjennom flere rom.

Moderne mennesker er kanskje mer opptatt av hva som er finest, enn hva som er mest riktig teknisk. De velger kanskje å nedprioritere monteringsanvisning og vektlegge hva som gir det beste visuelle resultat.  Det er helt greit, så lenge kundene er klar over hvilken risiko som blir tatt ved å avvike fra monteringsanvisning og at man er klar over at dette gjøres på egen risiko.

Parkett.no er opptatt av at kunder skal være mest mulig fornøyd med det endelige resultatet ved montering av ny parkett. Vi oppfordrer derfor våre kunder å følge monteringsanvisning, da dette gir deg bedre sikkerhet hvis noe skje med gulvet og et bedre resultat.

Ta gjerne kontakt med oss, hvis du har spørsmål knyttet til dette emnet.

Reparere hakk i parkettgulvet
Skrevet av Jon-Inge
Reparasjon kit

Parkett har et toppsjikt av tre og  det er ikke uvanlig å få et hakk eller en ripe i et parkettgulv.  Det kan likevel være frustrerende å oppdage at parkettgulvet har fått en ripe eller et hakk.

De gode nyhetene er at det er mulig å reparere slike riper, hakk og fordypninger i parketten.

Når uhellet er ute og det kommer en ripe eller et hakk i parkettgulvet, så anbefaler vi først å legge på en varm og vår klut på skadestedet. Da vil fibrene i treverket kunne reise seg igjen. Dette gjelder likevel bare på små fordypninger, hvor ikke trefibrene er revet i stykker.

Smeltevoks

Hvis det har kommet et dypt hakk i parketten, så anbefaler vi å reparere hakket med et reperasjonssett med smeltevoks. Smeltevoks har gode hefteegenskaper og hardheten i herdet konsistens er lik et løvtre.  Den forblir også elastisk og vil derfor følge treets bevegelser.

Det er mulig å kjøpe en plastkoffert med et stort fargespekter, gass-smelter, gassrefill, plastspatel, slipesvamp og rengjøringsklut. Sannsynligheten for at du finner en riktig farge til ditt parkettgulv i denne kofferten er stor.

Sett med smeltevoks
Smeltevoks fra Novoryt

Hvis det er vanskelig å finne den rette fargen som passer til treets farge, så vil det være mulig å lage en egen farge ved å smelte sammen flere farger.

Vi anbefaler også å bruke en vannfast tusj og tegne inn strukturen i treet der hvor smeltevoksen har blitt lagt ned. Da vil utbedringen bli enda mer naturtro.

Det er enkelt å bruke smeltevoks. Du varmer opp et stemjern med en brenner og legger fargestiften på det varme jernet. Da vil den flytende voksen dryppe ned på skadestedet. Når voksen blir kald, så blir den helt hard. Da avslutter du med å ta det overflødige bort med en skrape eller en stålull. Hvis dette blir gjennomført på en god måte, så vil ikke skaden være særlig synlig når du står oppreist eller sitter på en stol og ser ned på skadestedet.

Formtre og reperasjonsvoks

Det finnes også andre materialer som kan brukes ved en utbedring, slik som formtre og reparasjonsvoks.

Formtre er vannbasert sparkel i trelignende kulører for reparasjon av skader og ujevnheter i treverk.  Når formtreet som er påført er gjennomherdet, må den beskyttes med lakk.

Formtre, Woodfiller fra Casco
Formtre

Det finnes også noe som heter reparasjonsvoks. Det er plastiske vokser som man gnir over en sprekk eller ripe i parkettgulvet. Friksjonen som oppstår gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Disse finnes også i ulike farger. Her anbefaler vi å velge en nyanse mørkere enn gulvet du skal reparere, da, for da vil reparasjonen synes minst mulig.  Hvis du har et mørkt gulv som har fått en liten lys ripe, så kan du også retusjere med en spritbasert retusjeringspenn. Dette er lysekte pigment som trekker inn i treverket, slik at fargen ikke blir bleket over tid.

Reparere lister
Reparasjonsvoks

Har du spørsmål knyttet til reparasjon av parkettgulv, så kan du ta kontakt med de ansatte hos Parkett.no.

Lyse parkettgulv er mest populært
Skrevet av Jon-Inge
Lys og krakk på enstavs parkettgulv

Lyse parkettgulv er fortsatt populære blant nordmenn og er bestselgere hos alle forhandlere av parkett i Norge.

I Skandinavia er det en tradisjon for lyse parkettgulv.  Lyse parkettgulv gir god romfølelse og et moderne uttrykk, samt at det fremhever tekstiler og interiør på en fin måte.

 

parkettgulv i stue
Lyse gulv kan fremheve interiør og tekstiler

Parkett.no har mange lyse parkettgulv i sitt utvalg. Ask og Eik er tresorter som er mest populære, når kunder i Norge skal kjøpe lys parkett.  Disse parkettene blir levert med hvitmattlakket eller hvitoljet overflate. Furu og Douglas gran er andre populære tresorter.

Det er mange fargenyanser innenfor kategorien lyse parkettgulv. Mange nordmenn er opptatt av å finne et parkettgulv som har den rette fargen og her kan små fargenyanser utgjøre forskjellen. I tillegg er det viktig å få den riktige strukturen og finishen i parkettgulvet.

Parkett har blitt et viktig møbel  og parketten skal passe inn i helheten. På samme måte som mange  bruker tid på å finne riktig malingsfarge til veggene, er det stort fokus på å finne det rette parkettgulvet. Parkett er en av de viktigste overflatene i et hjem.

Parkett montert diagonalt i stue
Et parkettgulv er et møbel og en viktig flate i et hjem.

Parkett.no selger hver uke masse lyse parkettgulv.  Dette kommer tydelig frem i sortimentet til Parkett.no, som har et stort utvalg av lyse parkettgulv.

1-stav Eik Storesand hvitoljet er et parkettgulv med en gråhvit farge med beige undertoner. Gulvet har v-fas i langskjøtene og et naturlig fargespill. Dette gulvet har en hvitoljet overflate, slik at man får en fin nærhet til treet.

Gule detaljer i retro stur med enstavs parkettgulv
1-stav Eik Storesand hvitoljet

1-stav Eik Randvika børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en gråhvit farge. Gulvet har v-fas i langskjøtene. Gulvet har et naturlig fargespill og lite kvist. Parkettgulvet har en børstet overflate som fremhever treets struktur.

Stue med peis
1-stav Eik Randvika, Børstet og hvitmattlakket

1-stav Eik Mjøsa, børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en stålgrå farge. Gulvet har et naturlig fargespill og lite kvist. Parkettgulvet har en børstet overflate som fremhever treets struktur.

stue med lameller, skinnsofa, sorte stoler og lys parkett.
1-stav Eik Hvitvasket, børstet og hvitmattlakket

1-stav Ask glittertind, børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en lys farge, men hvite og grå fargesjateringer. Gulvet har en fin naturlighet over seg og den børstede overflaten gir et fint treuttrykk.

detaljer parkett
1-stav Ask Glittertind, børstet og hvitmattlakket

1-stav Ask Wideplank hvitoljet er et parkettgulv med en behagelig gråhvit farge og med en fin treoverflate. Askens årringespill gir gulvet er fint og naturlig uttrykk. Gulvet har svært lite kvist og har fas i langskjøtene.

duk som tar ned i parkett
1-stav Ask Wideplank hvitoljet

1-stav Ask White, børstet og hvitmattlakket er et parkettgulv med en helt hvit overflate. Gulvet har en ensartet farge og har fas i langskjøter og kortskjøter. Et moderne gulv som fremhever møbler og tekstiler.

Hvitmalt parkett
1-stav Ask White, børstet og hvitmattlakket

Denne artikkelen har presentert et lite knippe av de lyse parkettgulvene som Parkett.no selger i sin nettbutikk.  Der finner du hele utvalget av lyse gulv.

Montere parkett under kjøkken og kjøkkenøy
Skrevet av Jon-Inge
kjøkken med parkett

Når en parkett skal monteres på et kjøkkengulv,  er det mange som lurer på om parketten skal monteres under kjøkkenskap/kjøkkenøy eller om det skal monteres forbi sokkellist og inntil kjøkkenbein.

Hva skal monteres først,  kjøkkenet eller den nye parketten?

Det er mange ulike meninger om dette, men det er naturlig å ta utgangspunkt i monteringsanvisning.  I en monteringsanvisning for parkett står det at et parkettgulv skal monteres flytende. Grunnen til at et parkettgulv skal monteres flytende er at parkett er et levende materiale som beveger på seg.  Om sommeren ekspanderer parketten og om vinteren vil parkettgulvet trekke seg sammen. Parketten må derfor kunne bevege seg helt fritt, uten hindringer og uten å låses fast.  Monteringsanvisningen beskriver at parketten ikke skal monteres fast til underlaget eller være fastlåst.  Det skal være minimum 5-7 mm luft til tilstøtende byggningsdeler og innstallasjoner, og parketten skal ikke monteres under fastmonterte skap, ovner, skillevegger og kjøkkenskap. Konklusjonen etter å ha lest en rekke monteringsanvisninger for parkett, må derfor være at et parkettgulv ikke skal monteres under kjøkken og/eller kjøkkenøy. Dette kan hindre parkettgulvet i å bevege seg fritt og dermed skape problemer for parketten.

Parkett på Kjøkken
En flott parkett montert på et kjøkkengulv.

Når dette er sagt, blir stort sett alle kjøkkeninnredninger i dag skrudd fast til veggen og hviler bare i framkant på gulvet med støtteben. Slike monteringer av kjøkken har for det meste ingen negativ påvirkning på gulvet. Hvis derimot benkeplaten er av marmor, granitt eller andre tunge materialer,  bør ikke de fremre støttebenene stå på parkettgulvet. Da bør disse stå på undergulvet og med en ekspansjon til parkettgulvet.

Jeg vil derfor anbefale å montere kjøkken/kjøkkenøy på undergulv og montere parkett inntil beina på kjøkkenskap/kjøkkenøy med ca 5-7 mm avstand.  Sokkellisten til kjøkkeninnredningen vil skjule avstanden til kjøkkenbeina. Samtidig vil jeg være enig i at det stort sett vil gå greit å montere kjøkken på parkettgulvet, så lenge kjøkkenet blir skrudd på veggen og kjøkkenbenken ikke består av et tungt materiale. Det blir likevel på egen risiko, da det er et avvik på monteringsanvisning. En kjøkkenøy skal i følge monteringsanvisning aldri monteres på en parkett.

Montere Parkett på Kjøkken
Kjøkken blir i dag som oftes skrudd fast til vegg og hviler i fremkant på gulvet.

Hva kan skje hvis gulvet er låst under kjøkkenøy og/eller kjøkken?

* Gulvet kan bli hindret i å utvide seg om sommeren når parketten tar til seg fuktighet fra omgivelsene. Det kan gjøre at parketten står i spenn og det kan utvikle seg knasing/knitring i gulvet når man trår på det.

* Gulvet kan bli hindret i å krympe om vinteren, når parketten avgir fuktighet til omgivelsene. Det kan gjøre at det blir glipper i skjøtene på parkettgulvet. Det kan også bli spenninger i parkettgulvet ved at gulvet «henger igjen» enkelte steder. Dette kan skape knitringer/knirk i gulvet, når man trår på parketten.

person på parkettgulv
Knirk kan være fortvilende

Hvis du er igang med å kjøpe nytt kjøkken og nytt parkettgulv, kan jeg anbefale å ta en titt på Parkett.no sitt utvalg av flotte parkettgulv. Vi har et flott utvalg av parkettgulv.

Hvorfor knirker mitt parkettgulv?
Skrevet av Jon-Inge
knirk i parkett

Hvis et parkettgulv begynner å knirke, kan det være ganske fortvilende og skape mye irritasjon for de som bor i huset.  Det er viktig å huske at et parkettgulv består av levende materialer og det er derfor ikke uvanlig med noe lyd i gulvet i løpet av en sesong.  Høye knirkelyder skal likevel ikke oppstå i et parkettgulv.

Hvis et parkettgulv gir forstyrrende knirkelyd/knitrelyd eller knasing, kan dette forårsakes av monteringsfeil eller produktfeil.

Monteringsfeil

Det vil være mest naturlig å først prøve å avdekke om det foreligger monteringsfeil og om dette er årsaken til knirk. Hvis produktet ikke er montert i henhold til  leggeanvisning og knirk kan knyttes direkte til disse avvikene, vil ikke forhandler akseptere en reklamasjon. Hvis det oppdages avvik fra leggeanvisning, så anbefales det utbedring av avvik.

Hvilke monteringsfeil kan skape knirk i et parkettgulv?

Avstand til vegg

Et parkettgulv skal ha avstand til vegg på alle sider. Det bør være minimum 6-7 mm avstand til vegg. Da har parkettgulvet mulighet til å fritt utvide seg om sommeren og krympe om vinteren. Parkett er et levende materiale som beveger seg. Om vinteren når det er tørr vinterluft vil parketten avgi fuktighet til omgivelsene og krympe. Om sommeren når det er fuktig sommerluft, vil parketten ta til seg fuktighet fra omgivelsene og ekspandere.

Hvis parketten går i veggen på et eller flere punkter, så er det nok til at hele gulvet kan begynne å knitre/knirke. Da kan skapes spenninger i parkettgulvet og gulvet kan stå i spenn. Det er derfor naturlig å sjekke at gulvet har avstand til vegg på alle sider, hvis det er knirk i gulvet.

Hvis gulvet står i veggen,  så må dette utbedres ved å lage en ekspansjon.

Parkett montert sammenhengende i flere rom

Det er mange som velger å montere et parkettgulv flytende gjennom døråpninger, slik at man slipper å ha dørterskel. Dette er visuelt sett pent å se på, men er et avvik fra leggeanvisning. Dette kan skape spenninger i parkettgulvet, som deretter kan føre til knirk. Et parkettgulv skal avsluttes i døråpning til et annet rom, slik at hver gulvflate monteres separat og dermed beveger seg separat.

Hvis et gulv er montert sammehengende gjennom flere rom,  kan dette utbedres ved at man lager en ekspansjonsfuge i døråpning fra ett rom til et annet. Denne ekspansjonen kan skjules under dørterskel eller en t-list. Da vil alle gulvene bevege seg separat og eventuelle spenninger i gulvet vil gradvis forsvinne.

Skjevhet i undergulv

Parkett skal monteres på et avrettet og stabilt undergulv. Toleransene på skjevhet i undergulv er maks 2-3 mm pr 2 meter. Hvis skjevhetene i undergulvet er større enn dette, vil det anbefales å avrette gulvet før montering. Hvis parkett blir montert på et skjevt undergulv, vil parketten gi etter der hvor det er lokale skjevheter.  Parketten vil da avgi knirkelyder/knitring eller knase når man trår på gulvet. Dette utbedres ved at gulvet blir tatt opp, deretter avrettes undergulv og til sist monteres parkett på nytt.

Fastlåst parkett

Parkett skal monteres flytende, slik at den kan bevege seg helt fritt. Et parkettgulv skal derfor ikke låses under tunge gjenstander. Kjøkkenøy, trapp, garderobeskapinnredning som er skrudd fast til gulvet, skillevegg, peis og ovn skal ikke monteres på et parkettgulv. Hvis dette blir montert på parkettgulvet, vil dette hindre gulvet i å bevege seg fritt. Det kan da utvikles spenninger i parketten. Gulvet kan stå i spenn om sommeren og få glipper mellom skjøtene om vinteren. Hvis parketten er fastlåst under tunge gjenstander, må det lages ekspansjon.

Diffusjonssperre på betonggulv

Når en parkett blir montert på betong eller støp, skal det være montert en 0,2 mm fuktbrems/fuktsperre. Eventuelt monteres et kombiunderlag med diffusjonssperre.  Hvis diffusjonssperre ikke er montert, kan fukt fra betong  gjøre at parketten utvider seg så mye at det skaper knirk.

Maks lengde og maks bredde

 I leggeanvisning står det toleranser på hvor langt og bredt et parkettgulv kan monteres sammenhengende. Noen parkettgulv opererer med maks 12 meter i lengderetning og maks 7 meter i bredderetning. Andre produsenter oppgir maks 20 meter i lengderetning og maks 8 meter i bredderetning. Hvis parkettgulvet er montert med avvik her, så må gulvet deles med en ekspansjon. Denne ekspansjonsfugen skjules under feks en overgangslist eller en T-list.

Riktig underlag

Deter viktig å bruke underlag som er godkjent for parkett. Hvis det brukes for mykt underlag, kan dette skape knirk i parkettgulvet. Hos Parkett.no kan du se et oversiktlig utvalg av godkjente parkettunderlag.

Produktfeil

Hvis alle overnevnte punkter er avsjekket og det ikke er noe avvik på leggeanvisning, vil det være stor sannsynlighet for at grunnen til knirk i parkettgulvet er feil på selve produktet. Da vil vi anbefale å ta kontakt med forhandler og opprette en reklamasjonssak. Forhandler/produsent av parketten vil da gjennomføre en befaring og basert på befaringsrapport ta en konklusjon i saken. Hvis gulvet knirker og det ikke finnes noen avvik på leggeanvisning,  vil man ha en god sak mot forhandler.

Hvis en forhandler/produsent aksepterer en knirk- reklamasjon, så er forhandler/produsent av parketten pliktig til å utbedre gulvet. Dette løses ofte ved at gulvet blir demontert. Deretter monteres gulvet på nytt, denne gangen med en limfuge i klikksystem. Dette er en effektiv måte å fjerne knirk i gulvet.

Hvis du har spørsmål knyttet til knirk i parkettgulv, så kan du ta kontakt med Parkett.no.

Underlag til parkett
Skrevet av Jon-Inge. Sist oppdatert 4. Juni 2020.
 
Det skal alltid brukes et underlag under et parkettgulv som monteres flytende. Det finnes ulike underlag som kan brukes og det er lett å bli usikker på hvilket underlag som vil være best å velge. Her håper vi å gjøre valget av parkettunderlag enklere.
 
 
Underlag pro super med fuktsperre

Hvorfor bruke underlag?

Et parkettunderlag skal først og fremst hindre gnisninger mellom parkettgulv og undergulv. I tillegg skal underlaget gjøre parketten mer komfortabel å gå på. Noen underlag gir også trinnlyd og trommelydsdemping. Til sist er det enkelte underlag som har en utjevnende effekt og som har isolerende evne.

 

Typer underlag

  1. Ullpapp. Dette underlaget finnes både i 1mm og 2mm. Ullpapp er svært formstabilt og gjør at det blir veldig lite svikt under parkett. 

  2. Underlag Pro super. Dette parkettunderlaget er 2 mm tykt og som har god trykkfasthet ( >70 kPa).  Underlaget har i tillegg både trinnlyd og trommelydsdemping. Dette er et kvalitetsunderlag for de som ønsker å ha en ekstra god kvalitet på underlaget. Underlaget har også en utjevnende effekt.

  3. Underlag Pro super med fuktsperre. Dette er et underlag som er 2 mm tykt og som har svært god trykkfasthet (>70 kPa) Underlaget har i tillegg både trinnlyd og trommelydsdemping. Dette er kvalitetsunderlag for de som ønsker å ha ekstra god kvalitet på underlaget under parketten. Underlaget har også en utjevnende effekt.

  4. Proplate 30S. Dette er en isolasjonsplate i XPS og er et kvalitetsunderlag. Meget god isolasjonsevne mot kald grunn og høy trykkfasthet på (>400kpa). Underlaget har også trinnlyd og trommelydsdemping, samt en utjevnende effekt.
  5. Det finnes også rimeligere alternativer til underlag pro super og underlag Pro super med fuktsperre. Det er Underlag Proøkonomi og Underlag Proøkonomi med fuktsperre.

Underlag uten fuktsperre brukes på undergulv av spon/tre. Underlag med fuktsperre brukes på undergulv av betong/støp. Hvis Proplate 30S skal brukes på betong/støp, så må det først monteres en fuktsperre.

Ullpapp underlag til parkett
Ullpapp til undergulv av spon/tre.

 

Fuktsperre på betong/støp.

Hvis et parkettgulv skal monteres på et undergulv av betong, er det et krav fra produsent at det i tillegg til parkettunderlag må monteres en fuktsperre. En fuktsperre er en 0,2 mm aldringsbestandig PE-folie. Denne skal legges med minst 200 mm overlapping. 

Støp, betong og avrettingsmasse kan inneholde eller lede fukt. Parkett er et hygroskopisk materiale som tar til seg fuktighet fra omgivelsene og tar skade av fuktpåvirkning fra undergulvet. En fuktsperre skal hindre slik fuktpåvirkning.

Det finnes kombiunderlag som er underlag med fuktsperre. På den måten unngår man å montere 0,2 mm diffusjonssperre og deretter et seperat underlag. Kombiunderlag er et parkettunderlag hvor det er lagt inn fuktsperre i underlaget. Parkett.no selger to kombiunderlag med Fuktsperre, som er egnet til undergulv av betong/støp. Du finner disse underlagene her: Underlag

 
Trenger du mer veiledning? Ta kontakt med oss på chat, e-post eller telefon.

 

  

Med flytende legging av parkett menes montering der gulvet ikke limes eller skrus fast mot underlag. Siden treverk utvider seg og krymper ved endring i temperatur, trykk og fuktighet hjelper dette mot glipper og andre ujevnheter i gulvet. Det er også raskere å legge.1-stav parkett med v-fas
Skrevet av Jon-Inge 
eik grey xl parkett

Det er veldig populært med v-fas i 1-stav parkettgulv.  En v-fas fremhever de enkelte plankebordene i gulvet og forsterker derfor plankeutseende i parketten. V-fas bidrar til at parkettgulvet ser ut som er massivt heltregulv og gir et mer eksklusivt uttrykk i gulvet. V-fas forsterker også lengdeuttrykket i gulvet.

 

V-fas er en liten skrå kant på langsiden eller kortsiden av parkettbordene. Denne v-fasen er der for å fremheve skjøtene. Noen parkettgulv har v-fas i langskjøtene, mens andre parkettgulv har v-fas både i langskjøter og kortskjøter.

Størrelsen på en v-fas kan variere fra produkt til produkt. Det finnes v-fas som kun er 0,2-0,3 mm dype. Slike v-fas kalles for microfas. Det finnes også v-fas som kan være 2-3 mm dype.

En V-fas gir også fine sammenføyninger mellom plankebordene og kamuflere eventuelle høydeforskjeller mellom plankebordene.

Plankeutseende

V-fas i gulvet forsterker som sagt plankeuttrykket i et parkettgulv, da de enkelte plankene blir mer fremhevet. Parkettgulv med ekstra dype v-fas er gjerne parketter med børstet/ håndskrapt/ grov overflate, da slike overflater kler dype v-faser. Disse parkettgulvene har også ofte v-fas i både lang og kortskjøter.

brun parkett
Et parkettgulv med en grov overflate med v-fas i både langskjøter og kortskjøter.

 

Fin lengdefølelse i gulvet

Når et parkettgulv kun har v-fas i langskjøtene gir dette et pent lengdeuttrykk i gulvet. Når det i realiteten er montert mange planker etter hverandre, vil det se ut som det er montert en lang planke.

grey xl parkett på soverom
V-fas i langskjøtene gir et fint lengdeuttrykk i gulvet. Kortskjøtene har ikke v-fas og det ser ut som svært lange planker er montert.

 

Flotte linjer i gulvet

Mange liker de fine linjene som blir synlige i et 1-stav parkettgulv med v-fas. Det gir et stilrent og eksklusivt uttrykk.

 

vintage parkett
Eksklusivt og stilrent parkettgulv med rene linjer

 

Hos Parkett.no finner du mange 1-stav parkettgulv med v-fas.

Hardhet i ulike treslag
Skrevet av Jon-Inge
 

Hardhet og slitestyrke kan variere i ulike parkettgulv. Det kan være mange faktorer som spiller inn, men den viktigste faktoren er nok hvilket treslag som er brukt i toppsjiktet på parkettgulvet.

Treslag

De ulike treslagene har ulik slitasjestyrke og hardhet. Et parkettgulv består av tre sjikt.  Et bunnsjikt, et mellomsjikt og et toppsjikt. Toppsjiktet kalles også for slitesjikt. Det øverste sjiktet, det såkalte toppsjiktet, er det treverket man ser og går på. Hvis det øverste sjiktet består av eik, vil det være en eikparkett.

I Norge selges det mye tregulv og parkettgulv. Størsteparten av parketten som selges er eikeparkett.  Eik er allment akseptert som et slitesterkt tre og dette treslaget egner seg godt som toppsjikt i et parkettgulv.

1-stav Eikeparkett med god slitasjestyrke

Et slitesterkt eikegulv

Det er også mange som kjøper askparkett. Det vil si en parkett med ask i slitesjiktet. Ask er like slitesterkt som eik, ja den er faktisk litt mer slitesterk. Det er også en tradisjon for å montere furugulv i Norge og dette gir et typisk nordisk uttrykk i hjemmet. Det monteres enten heltregulv i furu eller en furuparkett. Furu er vesentlig mykere enn eik. Det skal nesten ingenting til for å skape et hakk eller en ripe i et slikt gulv, men furu har en svært komfortabel og lun overflate som mange liker svært godt.

1-stav Furu med en svært komfortabel og lun overflate

Furu parkett med en noe mykere overflate, men samtidig et svært komfortabel og lunt treslag

Parkett.no selger mange ulike tresorter. Her kan du finne alle treslagene som Parket.no selger: Tresorter

Det er viktig å merke seg at hardheten kan variere innenfor samme treslag. En eikparkett kan være mer slitasjesterk enn en annen eikparkett. Vekstforhold og hvor i trestammen materialene er hentet fra kan påvirke hardheten i treet.

Brinellverdier - Hardhet i ulike treslag

Enheten vi måler hardheten i kalles brinell. Hardheten representerer hvor motstandsdyktig treet er mot inntrykk. Jo høyere Brinellverdien er, jo hardere er treet. Det var den svenske ingeniøren Johan August Brinell som utviklet en metode for å teste hardhet. Her er tabellen: 

 

Treslag                                             Hardhet                      

Ask                                                   4.0                             

Eik                                                    3.7                             

Valnøtt                                              3.4                             

Lønn                                                 2.7

Lerk                                                  2.5

Furu                                                  1.7      

Gran                                                 1.2                       

Merk at brinell verdi ikke er en statisk verdi. Brinellverdi i for eksempel eik kan variere fra 2.2- 5.9 og brinellverdi i ask kan variere fra 2.8-6.2.       

Andre forhold som kan påvirke hardheten i parkettgulvet

Det finnes også andre forhold som kan påvirke hardheten og slitasjestyrken i et parkettgulv. Lakkens kvalitet og hvilken parkettkjerne som er brukt, er noen eksempler på dette.

Hvis du har noen spørsmål knyttet til slitasjestyrke i ulike parkettgulv,  kan du ta kontakt med Parkett.no.

Pleie parkettgulvet med hardvoksolje
Skrevet av Jon-Inge
 
1-stav Hvitoljet eikegulv i en stue

1-stav Eik Nordic hvitoljet fra Parkett.no

Et oljet eller hvitoljet parkettgulv må pleies etter montering. Dette kalles å gjøre en toppbehandling, slik at gulvet får god motstand mot flekker og slitasje.  

Det er mulig å pleie gulvet med hardvoksolje etter montering og det er noen fordeler med å velge nettopp dette alternativet.

Den første fordelen er at hardvoksolje gir veldig god beskyttelse mot flekker. Hardvoksoljen legger seg som et filter på overflaten av parketten og beskytter treet mot smuss og skitt.

Den andre fordelen er at  Osmo hardvoksolje krever relativt lite vedlikehold. Når man påfører Osmo hardvoksolje etter montering, kan man pleie gulvet flekkvis på slitasjesoner som kjøkkensone og gangsone med Hardvoks Vedlikeholdsolje 3079 matt Osmo. Hvis man er flink til å pleie gulvet med denne vedlikeholdsoljen, kan det ta relativt lang tid før det er behov for å behandle gulvet på nytt med Osmo hardvoksolje.

Hardvoksolje kan brukes på ubehandlede, oljede og hvitoljede parkettgulv. Hardvoksolje inneholder naturlige oljer og vokser, og er et helt naturlig produkt.

Parkett.no selger hardvoksolje fra produsenten Osmo.

Det  er viktig at innetemperatur er mellom 18-23 grader og at gulvet er rent og tørt, når parkettgulvet skal behandles med hardvoksolje.

Hardvoksolje påføres enkelt med en  mikrofiberrull eller en pad.Dette avhenger av hvilket type parkettgulv som skal behandles.

Det er viktig å påføre et tynt og jevnt lag. Husk at hardvoksen skal påføres i lengderetning av treet.

Osmo hardvoksolje skal gjennomfå en tørkeprosess etter påføring av hardvoksolje.

Osmo Hardvoksolje
Hardvoksolje fra Osmo

Det er viktig å passe på at det ikke er opphopninger av hardvoksolje ved behandling, men at det blir påført et jevnt lag. På den måten unngås det at parketten blir skjoldete og at det ikke blir glansforskjeller.

På generelt grunnlag anbefales det kun ett strøk på et grunnoljet parkettgulv.

Hardvoksen vil være tørr i løpet av 8-10 timer i et normalt inneklima på 23 grader og en relativ luftfuktighet på under 50%. Hvis det er lavere temperatur og/eller høy luftfuktighet, kan tørketiden være lengre.

Gulvet kan brukes forsiktig første dag, men det er først etter 3 dager at gulvet er gjennomherdet ved normale innendørs forhold.

Husk at alle kluter/filler som inneholder rester av produktet kan være utsatt for selvantenning. Disse må enten dyppes i vann eller oppbevares i godkjent metallbeholder.

Hos Parkett.no kan du kjøpe hardvoksolje fra Osmo.

Vi råder alle kunder som skal behandle gulvet med hardvoksolje å søke kunnskap på Osmo sine nettsider, før de iverksetter påføring av Osmo hardvoksolje: https://www.osmonorge.no/instruksjonsfilmer