RSS

Blogg

Hvordan pleie et oljet eller hvitoljet parkettgulv med pleieolje

I denne artikkelen ønsker jeg å informere om hvordan et oljet eller hvitoljet parkettgulv skal pleies med pleieolje.

En oljet eller hvitoljet parkett er grunnoljet på fabrikk.  Leverandør av parkettgulvet anbefaler at gulvet behandles med pleieolje etter at gulvet er montert. Det er behov for å gjennomføre en toppbehandling, slik at gulvet får en mettet overflate. Når et parkettgulv har en mettet overflate,  vil det være god motstand mot flekker i gulvet.

Vi anbefaler videre å pleie gulvet ca 1 gang i året, for å opprettholde en mettet overflate.

Her er en enkel bruksanvisning på hvordan pleie et oljet eller hvitoljet gulv:

  • Produkt, rom og gulvtemperatur bør være mellom 15-35 grader. Sørg for god ventilasjon, både under påføring og herding.
  • Vask gulvet og la gulvet tørke i minst 8 timer. Gulvet må være helt tørt, før man begynner å pleie gulvet.
  • Rist pleieoljen grundig før bruk.
  • Påfør ca 1 dl pleieolje pr. 4 kvm med feks en malerrull eller en bomullsklut.
  • La pleieoljen trekke godt inn i treet i ca 15 minutter. Du kan gjerne arbeide pleieoljen ned i treet ved polering eller ved å gå over med en bomullsklut.
  • Eter 15 minutter, så tørker du over gulvet med en ren og tørr bomullsklut. Det skal ikke være overskytende olje på overflaten etter at man har tørket over med bomullskluten. Overflaten må ikke virke våt.
  • Fortsett gradvis til hele gulvflaten er ferdigbehandlet.
  • La gulvet tørke i ca 24-48 timer ved ca 20 grader
  • Utsett ikke gulvet for vann de første 72 timene.
  • Nå kan gulvet tas i bruk.

PS: Husk å destruere alle oljevåte kluter, da disse kan være selvantennelige. Oppbevar disse klutene i metallbeholder med tett lokk, legg de i vann eller brenn dem rett etter bruk.

Jeg har et hvitoljet gulv hjemme og er veldig flink til å pleie parkettgulvet mitt. Jeg har fire barn og ikke en eneste flekk har kommet i gulvet. Grunnen er at jeg har opprettet et mettet trevirke og en mettet overflate i parkettgulvet mitt. Dette har jeg opparbeidet ved å pleie gulvet hyggig og regelmessig.

Et oljet eller hvitoljet parkettgulv som ikke pleies vil med tiden bli umettet og tørt. Da vil parkettgulvet bli veldig sårbart for flekker og det blir også ganske tungt å vaske gulvet.

Parkett.no har god erfaring med Woca sin pleieolje og denne pleieolje kan kjøpes hos Parkett.no.

Woca Maintenance olil. Pleie for parketten
Pleieolje natur til et oljet parkettgulv

Hvis man har et oljet gulv, så bruker man pleieolje natur. Hvis man har et hvitoljet gulv, så bruker man pleieolje hvit.

Til sist vil jeg anbefale alle som har oljet eller hvitoljet parkettgulv å vaske jevnlig med Woca sin natursåpe. Dette er en såpe med lav PH verdi og som er mild mot gulvet. Den lukter også godt. Hvis man har et oljet gulv, så bruker man natursåpe natur. Hvis man har et hvitoljet gulv, så bruker man natursåpe hvit.

Woca Natural Soap, vakemiddel for parkett.
Natursåpe natur fra Woca

Ta gjerne kontakt med Parkett.no, hvis du har spørsmål knyttet til vedlikehold og vask av et oljet eller hvitoljet gulv.

Montering av parkett på vannbåren varme i trefiberplater/sponplater/Silencio
Skrevet av Jon-Inge
Montering gulvvarme
 

Det er mange som monterer parkett på vannbåren varme, hvor rørene i den vannbårne varmen ligger i slisser i trefiberplater/gulvvarmesponplater eller Silencio. Vi har erfart at denne oppbygningen kan gi et ustabilt undergulv til parketten og at parketten dermed vil gi etter når man trår på gulvet eller svanke seg bortover når man trår på parketten.  Et ustabilt undergulv kan igjen skape knitring og/ eller knirk i parketten.Rørene som er montert i slissene kan utvide seg når vannet blir oppvarmet og dermed kan rørene poppe litt opp av sporene. Dette kan gi lokale skjevheter i undergulvet. I tillegg har vi erfart at aluminiumsskinnene som blir lagt ned i slissene kan ha noen topper på 3-4 mm. Dette gir også lokale skjevheter som gjør at undergulvet ikke er innenfor toleransen på skjevhet i undergulv. Maks tillatte skjevhet i undergulv er 2-3 mm pr 2 meter. Hvis det større skjevheter enn dette kan det skape knitring og/eller knirk i parketten.

Hvis den vannbårne varmen ligger i betong/støp, så vil undergulvet være stabilt. Her monteres  en 0,2 mm plastfolieduk/fuktbrems og deretter et 2 mm ullpapp eller parkettunderlag. Det finnes også kombiunderlag som har diffusjonssperre. Denne kan også brukes som underlag mellom betong og parkett.

Det er når rørene i den vannbårne gulvvarmen ligger i slisser i trefiberplater, gulvvarmesponsplater eller Silencio at undergulvet kan bli ustabilt eller få lokale skjevheter. Parkett.no vil anbefale alle som monterer parkett på et slikt undergulv å legge en plate mellom undergulvet og parketten, slik at undergulvet blir mer stabilt og slik at man unngår skjevheter som overstiger toleransen på 2-3 mm pr 2 meter.

Når man monterer parkett på et undergulv som består av vannbåren varme som ligger i slisser i trefiberplater eller Silencio, så anbefaler vi at det monteres en 16 mm sponplate til gulv, mellom undergulvet og parketten. Disse platene vil bidra til et mer stabilt undergulv. Deretter monteres det et underlag til parketten, feks en 2 mm ullpapp. Hvis det er betong i undergulvet, må det monteres en 0,2 mm diffusjonssperre under trefiberplatene/Silencio platene.

Tverrsnitt parkett med gulvvarme

Foto: Uponor.no. Vannbåren gulvvarme i Silencioplater.

 

Hvis du monterer parkett på et undergulv som består av vannbåren varme som ligger i slisser i gulvvarmesponplater, anbefaler vi at det monteres en 6 mm gipsplate som skrues fast til undergulvet. Denne gipsplaten vil bidra til et mer stabilt undergulv.  Deretter monteres det et underlag til parketten, feks en 2 mm ullpapp. Hvis det er betong i undergulvet, må det monteres en 0,2 mm diffusjonssperre under trefiberplatene/Silencio platene.

Parkett med varmekabler tverrsnitt

Foto: Uponor.no. Vannbåren varme i gulvvarmesponplate.

 

En annen fordel med å legge en sponplate eller en gipsplate mellom undergulv og parkett, er at man står friere i forhold til hvilken retning parketten kan monteres. Hvis en ikke legger disse mellomplatene, så må parketten monteres på tvers av rørene i den vannbårne varmen. Hvis mellomplater monteres, så kan kunden montere parketten den veien man ønsker.

Hvis du har spørsmål knyttet til dette emnet, så kan du ta kontakt med oss hos Parkett.no.

 

 

Innredning av nytt hus
Skrevet av CICI

Jeg er en dame på 34 år, er gift og har tre barn. Vi har nylig blitt ferdig med et husprosjekt. Det var min oppgave å innrede huset når vi nærmet oss innflytting. Når man skal innrede et nytt hus er det mange ting å tenke på, både når det gjelder farger, stil, tapet, fliser og ikke minst gulv.  Alt skal helst passe til hverandre og være gjennomtenkt.

 

Jeg vil beskrive min stil med tre ord.

-Landlig-Nostalgisk-Romantisk-

Jeg hadde en klar tanke om hvordan jeg ville at huset vårt skulle se ut innvendig. Det skulle være en landlig stil med innslag av både gammelt, nytt og noe moderne. Jeg viste også at jeg ville ha hvite, grå, rosa og beige farger i huset.

Jeg valgte et bonderomantisk kjøkken med profil fra Sigdal.

Sigdal Kjøkken

Hvitt Sigdal kjøkken med profil.

 

Til benkeplate valgte jeg en grå drivved laminat som passet godt til det hvite kjøkkenet.

kjøkkenvekt

Benkeplate i grå drivved.

 

På veggene tapeserte jeg med tapeten Darcy, fra leverandøren Colefax and Fowler.

kjøkkenskap

Tapet fra Colefax & fowler, Darcy.

 

Når jeg da skulle velge gulv var det viktig at gulvet passet både kjøkken, farger, tapet og møbler. Det var også viktig for meg å finne en parkett som hadde det utrykket og den overflaten jeg hadde sett for meg. Det måtte også ha en pris som passet vår lommebok.

Jeg endte opp med å velge parketten 1-stav Eik Grey, børstet og hvitmattlakket til hele huset. Det var mange grunner til at vi valgte dette gulvet. Den hadde en fin lys farge, som passer til både grått, hvitt, beige og de fleste andre farger om jeg med tiden vil forandre stilen. Parketten har en børstet og hvitmattlakket overflate, noe som var perfekt for oss da vi har små barn. Vi har ikke tid eller energi til å ha noe vedlikehold med gulvet. Parketten har også et rustikt utrykk, samtidig som den er stilren. Dette passet veldig godt til resten av stilen i vårt hus.

Fin parkett i stuen

1-stav Eik grey, børstet og hvitmattlakket parkett, montert i min stue.

 

Vi er super fornøyd med gulvet!

Parkett på gulvvarme

Skrevet av Jon-Inge Heldal

Det er mulig å montere parkett på gulvvarme.  Gulvvarme gjør at parketten oppleves ekstra lun å gå på og rommet oppleves varmere. Det er faktisk mulig å spare energi ved å bruke gulvvarme, da en lun gulvflate gjør at man kan senke temperaturen i rommet og likevel vil rommet oppleves like varmt.

Parkett kan monteres på både elektrisk og vannbåren gulvvarme.

Det finnes likevel noen toleranser på gulvvarme som er viktig å overholde, slik at man bevarer parketten på en best mulig måte.

Det første er at det ikke er tillatt å ha en høyere overflatetemperatur enn 27 grader Celcius. Det er mulig for en installatør å legge inn makstemperaturbegrensing i undergulvet sammen med gulvføler. En annen ting som er viktig å passe på er at effekten på varmeanlegget ikke kan være større enn 60 W pr kvm. Til sist anbefales det at gulvvarmen er mest mulig stabil.

Hvis det forekommer avvik på disse toleransene, så kan dette få negative konsekvenser for parketten. Vanlige skader som kan utvikle seg i en parkett som har fått for høy varmepåvirkning er tørkesprekk, deformering eller lamellslipp.

PS: Lønn og Bøk kan ikke monteres på gulvvarme.

Ta kontakt med Parkett.no hvis du har spørsmål knyttet til å montere parkett på gulvvarme.

Parkett – et levende materiale

Skrevet av Jon-Inge Heldal 

Parkett er et hygroskopisk materiale som til enhver tid tilpasser seg de omgivelsene hvor det er montert. Hvis fuktigheten i parketten er lavere enn luftfuktigheten i rommet, vil parketten kunne oppta fuktighet fra omgivelsene. Hvis luftfuktigheten i rommet er lavere enn fuktigheten i parketten, vil parketten kunne avgi fuktighet til omgivelsene.

Når det er kaldt om vinteren, blir det tørrere inneklima og den relative luftfuktigheten synker. Da vil parketten kunne avgi fuktighet til omgivelsene og  parkettgulvet vil krympe.  Når det er varmt om sommereren, blir det et fuktigere inneklima og den den relative luftfuktigheten øker. Da vil parketten kunne ta til seg fuktighet fra omgivelsene og parkettgulvet vil ekspandere. Det er ikke store bevegelser det er snakk om, men samlet kan et parkettgulv bevege seg noen mm langs veggen. Det er derfor en parkett blir montert med ca 7 mm avstand til vegg. Når parketten ekspanderer, må den ha plass til å utvide seg. Når parketten krymper på vinterstid, vil denne bevegelsen være skjult under sokkellistene.

Når det er slik at parketten beveger seg er det viktig at parketten ikke blir låst under tunge gjenstander, slik som kjøkkenøy, trapp og garderobeskap. Dette vil hindre parketten i å bevege seg fritt. Dette kan blant annet forårsake knirk og knitringer i parkettgulvet.

Alle parkettprodusenter oppgir toleranser på inneklima, slik at parketten skal trives og bevares på en best mulig måte. De vanligste toleransene på inneklima er at det bør være en stabil innetemperatur på mellom 18-23 grader. Det bør også være en relativ luftfuktighet på mellom 30-60%.  Overflatetemperatur i gulvvarme må ikke være høyere enn maks 27 grader og maks styrke i gulvvarme er 60Watt pr kvm. Avvik på disse toleransene kan i verste fall resultere i at parketten utvikler skader.

Et vanlig eksempel på skader som kan utvikle seg i et parkettgulv ved feil inneklima er tørkeskader. Hvis overflatetemperatur i gulvvarmen blir for høy og/eller at den relative luftfuktigheten blir for lav, kan parketten avgi så mye fuktighet til omgivelsene at den utvikler tørkeskader.

Det er derfor viktig å ha et riktig inneklima, slik at parketten trives og bevares på en best mulig måte.

Ta gjerne kontakt med Parkett.no hvis du har spørsmål knyttet til inneklima og hvordan du på en best mulig måte legger til rette for et godt inneklima for din parkett.

Montering av parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

 

Det å montere parkett trenger ikke å være spesielt vanskelig. Det er mange som velger å montere parkettgulvet sitt selv. De fleste parkettgulv monteres med en klikkpatent, noe som gjør selve montering veldig mye enklere. Her er en liten oversikt over noen av de tingene som kan være greit å huske på, når man skal montere et parkettgulv.

– Sørg for at bygget er lukket og at byggefukt er under kontroll. Det vil si at den relative luftfuktigheten bør være mellom 30-60%.  Pass på at alt arbeid med vannholdige materialer som støp og maling er avsluttet før montering av parkett settes igang.

– Sørg for et riktig inneklima i rommet hvor parketten skal monteres. Riktig inneklima er mellom 18-23 grader og mellom 30-60% i relativ luftfuktighet.

– Ta pakkene med parkett inn i huset og la disse stå uåpnet i huset i 2-3 dager. Parketten trenger 2-3 dager for å akklimatisere seg til innetemperatur. Parketten bør ligge emballert i pakkene disse dagene og helt frem til montering starter.

– Sjekk undergulv for ujevnheter. Toleransen på skjevhet i undergulv er 2-3 mm pr 2 meter. Hvis undergulvet er skjevere enn dette, så må undergulvet avrettes. Hvis parketten monteres på skjevt undergulv, kan det oppstå knirk i parketten. I tillegg kan det bli stor belastning på skjøtene i gulvet.

– Parketten skal monteres på et fast undergulv. Gamle tepper og lignende skal fjernes.

– Sørg for å legge et riktig underlag under parketten. På betong er det påkrevd at det monteres en 0,20 mm diffusjonssperre/ fuktbrems. Det finnes mange forskjellige typer med underlag.  Et parkettunderlag skal hindre gnisninger mellom parkettgulv og undergulv, samt gjøre parketten mer komfortabel å gå på. Ta gjerne kontakt med Parkett.no hvis du har spørsmål om hvilket underlag du bør velge. Her finner du også et stort utvalg parkettunderlag for når du skal legge parkett.

 

Parkettunderlag, 2 mm underlag i polyten.

Tenk gjennom hvilken vei parketten skal monteres. Det er to forhold som er avgjørende. Det første er at det er ønskelig at sollyset følger plankeretningen. Det andre er at det også er ønskelig at plankeraden følger lengderetningen i rommet. Hvis disse to hensynene kommer i konflikt med hverandre, så er det mange som prioriterer at parketten monteres i lengderetning av rommet.

Husk å gjennomføre produktkontroll på hvert enkelt plankebord, før du monterer plankebordet ned i gulvet. Plankebord med visuelle feil eller mangler skal frasorteres.

Husk på at det skal være avstand til vegg på alle sider av parkettgulvet, slik at parketten kan bevege seg fritt. En grei huskeregel er at det bør være 1,5 mm avstand pr breddemeter. Det vil si at det må være 9 mm avstand til vegg, hvis parkettgulvet er 6 meter bredt.

Alle gulvprodusenter har toleranser på hvor langt og bredt man kan montere parketten. Mange produsenter oppgir at parketten kan legges maks 12 meter i lengderetning og andre maks 20 meter i lengderetning. Rappgo som er en svensk kvalitetsprodusent oppgir at parketten man monteres maks 12 meter i bredderetning og maks 20 meter i lengderetning.

Husk på at parketten ikke skal låses under tunge gjenstander, slik som kjøkkenøy, trapp, garderobeskap og lignende.

Det skal være en overlapp på kortskjøtene i gulvet på minimum 20 cm.

Vi anbefaler alle å lese brukerveiledningen fra produsenten av parkettgulvet nøye før montering. Denne artikkelen nevner bare viktige ting å huske på når et parkettgulv skal monteres og er ikke nødvendigvis en komplett veiledning. Det kan være flere forhold som er viktig å huske på.

Ta gjerne kontakt med oss i Parkett.no, hvis du trenger konkrete tips og råd.

Lykke til med montering av ditt 

1-stav og 3-stav parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

Miljøbilde parkett i stue

 

1-stav parkett og 3-stav parkett har en helt lik oppbygning. De består begge av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Parketten er konstruert på denne måten, for at den skal være mest mulig formstabil.

Hva er så forskjellen mellom 1-stav parkett og 3-stav parkett?

Det er først og fremst en visuell forskjell i toppsjiktet.

1-stav parkett består av en stykk bred stav i toppsjiktet, slik at parketten ser ut som et plankegulv.  Det er mange som synes  at 1-stav parkett får et mer eksklusivt uttrykk enn 3-stav parkett.  Siden staven er så bred og lang, vil man se en større del av trestrammen i hvert enkelt bord. Dette gjør at det blir et flott treuutrykk i parketten. Staven som dekker toppsjiktet i en 1-stav parkett er ofte mellom 140-240 mm bred og 1800-2400 mm lang. Denne ene staven dekker altså et helt plankebord.

 

Enstav parkett med fint plankegulv utseende.

1-stav Douglasgran med fint plankegulv utseende.

3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som tilsammen dekker bredden i  et plankebord. Disse stavene kan være ca 40-80 mm brede og ca 100 mm lange. 3-stav parkettgulv har det mange kaller et «vanlig» parkettgulv utseende.  En 3-stav parkett får ofte et litt mer livlig uttrykk enn 1-stav parkett, for de små stavene har ofte sitt eget spill og sin egen fargesjatering.

Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.

Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.

Vår erfaring er at 1-stav parkett er mest populær. Både 1-stav parkett og 3-stav parkett får du kjøpt hos Parkett.no.

Hvitoljet eller hvitmattlakket parkett?
Skrevet av Jon- Inge
Vase, leker og sofa på lyst parkettgulv

Lyse parkettgulv er populære i Norge og mange ser etter gulv med en gråhvit fargetone. I denne fargekategorien finnes det både hvitmattlakkede og hvitoljede parkettgulv.

Vi erfarer at mange kunder spør oss om de bør velge et parkettgulv som har en hvitoljet eller en hvitmattlakket overflate. Vi er opptatt av at vi ikke skal ta dette valget for kunden, men heller hjelpe kunden til å tenke gjennom hvilken overflatebehandling som passer best for den enkelte.

 

Et hvitoljet gulv

Et hvitoljet og et hvitmattlakket gulv har to helt forskjellig overflatebehandlinger og disse to overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper.

Her er en kort oversikt:

Hvitoljet overflate,  noen fordeler:

Parkettgulvet får et fint treuttrykk. Når man ser på gulvet, så ser man rett på treet og dets struktur.

Parketten har en veldig lun og behagelig overflate. Det er veldig behagelig å gå barbent rett på treet.

Parketten kan vedlikeholdes og fornyes.

Hvis det kommer riper  i parketten, så vil det være riper i treet og trestrukturen. Dette er finere og mer naturlig enn riper i lakken.

Hvitoljet overflate, noen ulemper:

Parketten er mer sårbar for flekker, da eventuelt søl vil havne rett på treet.

Parketten krever jevnlig vedlikehold og det er dermed med arbeid knyttet til et slikt gulv. Grunnen til at man pleier et oljet gulv, er at man skal mette treet med olje. Når et parkettgulv er mettet med olje, vil parkettgulvet være mer motstandsdyktig mot flekker. Et umettet og tørt parkettgulv vil være mer sårbart for flekker.

Hvitmattlakket overflate, noen fordeler:

Parkettgulvet har en helt tett hinne med hvitmattlakk som beskytter mot flekker.  Kunden får ingen flekker i gulvet.

Parketten er lett å vaske og tørrmoppe.

Det er ingen vedlikehold og dermed mindre arbeid med et hvitmattlakket gulv.

Den hvitmattlakkede overflaten har minimalt med gjennskinn, noe som gjør at parkettgulvet visuelt kan se ut som et hvitoljet parkettgulv.

Hvitmattlakket overflate, noen ulemper:

Parketten har  en mindre lun overflate, siden man går på lakken og ikke på selve treet.

Parketten mister litt av treuttrykket og man har ingen trestruktur i overflaten.  Det er en glattere og slett overflate i parkettgulvet.

Når det kommer riper i gulvet, så vil det være riper i lakkens overflate. Disse ripene vil være der frem til man velger å slipe gulvet og lakke det på nytt.

På Parkett.no finner du et godt utvalg parkett med både hvitoljet og hvitmattlakket overflate.

 

Lenestol og sofa på hvitmattlakkert parkett med dør og vinduer bak.

Hvitmattlakket eik