RSS

Blogg

Rengjøring av ditt parkettgulv
Skrevet av Jon-Inge
Rengjøring av parkett: Woca vedlikeholds produkter

Parkett er et unikt og levende materiale. Det er svært avgjørende for parkettgulvet sin levetid at parkett blir vasket og rengjort på en riktig måte.

Felles for et oljet og et lakket parkettgulv er at disse gulvene først og fremst skal rengjøres med tørre rengjøringsmetoder, slik som støvsuging og tørrmopping.  Ha gjerne en sprayflaske med vann eller mildt såpevann tilgjengelig underveis i rengjøringen, slik at eventuelle flekker i gulvet kan fjernes ved å spraye litt vann og vaske med en fuktig klut.

Bruk lite vann

Tre og vann er i utgangspunktet ingen god miks. Den generelle regelen er at det skal brukes lite vann på parkett og tregulv.  Når et parkettgulv skal vaskes med vann, så er det viktig å bruke en godt oppvridd klut som kun er fuktig. Et parkettgulv er aldri 100% tett mellom skjøtene. Det må aldri helles vann på parkettgulvet og gulvet må aldri være gjennombløtt når det blir vasket. Da kan vannet trekke ned i skjøtene og gi skader både i treverket og på overflaten. Treverket kan svelle av for høyt vannforbruk.

Bruk riktig såpe

Det er viktig å bruke riktig såpe ved vask av et parkettgulv. Parkett.no anbefaler ikke å bruke grønnsåpe på et mattlakket eller et oljet parkettgulv. Grønnsåpe inneholder fettsyrer og har en høy PH verdi. Hvis det brukes grønnsåpe på et oljet parkettgulv, så kan dette tørre ut parkettgulvet og gi flekker.  På et lakket parkettgulv vil grønnsåpe skape en såpefilm på den lakkede overflaten og gulvet kan bli skjoldete. Bruk av grønnsåpe øker også riskoen for sprekkdannelser i treet. Det anbefales å bruke såpeprodukter med lav PH-verdi. Å vaske med en godt oppvridd klut og med en mild såpe, vil gjøre at parketten blir bedre tatt vare på. På et mattlakket parkettgulv vil vi anbefale Woca sin Mastercleaner. På et oljet parkettgulv vil vi anbefale Woca sin natursåpe. Disse såpene har lav ph-verdi og er milde mot parkettens overflate.

Ta gjerne en titt på Parkett.no sitt utvalg av vaskeprodukter.

1-stav parkett, fargevalg og brede plankebord
Skrevet av Jon-Inge Heldal
 
1-stav parkett mest populært
 
1-stav parkett har vært den store salgsvinneren i parkettbransjen i Norge i mange år. Det er ingenting som tyder på at dette vil endre seg fremover.  1-stav parkettgulv gir et eksklusivt preg i hjemmet og gir rommet ekstra karakter. 1-stav parkett gir et plankegulv utseende og et rolig uttrykk. 1-stav parkettgulv gir også et fint naturuttrykk, siden mye av trestokken er synlig i hvert enkelt plankebord.
 
Det er stadig flere folk som har et mer bevisst forhold til hvilket gulv de ønsker seg. Parkett er på mange måter husets største møbel og den får mye større oppmerksomhet enn tidligere.

Forskjellige farger å velge mellom

Det finnes et stort spekter av utvalg, når det kommer til farge i 1-stav parkett. 

Jeg bruker å dele opp i fire hovedkategorier av farger. Lyse gulv, grå gulv, mellombrune gulv og mørke gulv.

Lys parkett:  Den gråhvite fargen som man finner i hvitoljet/hvitmattlakket eik eller ask er veldig populær i Norge. Disse gulvene gir et lyst og trivelig innemiljø, og har en delikat gråhvit farge. Rommene føles ofte større med lyse gulv.

1-stav eik med brede plankebord og hvitmattlakket overflate

Mellombrun parkett: Den mellombrune eikefargen vil alltid ha sin plass i Norge. Denne fargen gir et lunt innemiljø og fargen er veldig trygg interiørmessig.

1-stav Eik Derwant natural

Mørk parkett: Det finnes også 1-stav parkettgulv med mørkere fargetoner, slik som 1-stav Eik Dark. Disse gulvene gir karakter og tyngde, samt en vakker eleganse til rommet. Mørke gulv krever store rom og god belysning.

1-stav Eik Dark, Børstet og mattlakket

Grå parkett: Grå parkett er et spennende valg når man skal velge farge i sitt nye parkettgulv. Grå parkettgulv tilfører eleganse til hjemmet og gjør rommene varmere og lunere.

1-stav Eik Varmgrå XL

 

Ekstra brede plankebord

Det er også en trend at flere ønsker ekstra brede plankebord i sitt 1-stav parkettgulv.  Jo bredere plankebordene er, jo større del av trestammen får du i ett stykke. Slike ekstra brede plankebord forsterker eksklusivitet og treuttrykk ytterligere. Her kan du se sortimentet av brede 1-stav parkettgulv: Her

Hos Parkett.no finner du 1-stav parkett i opptil 260 mm brede plankebord, slik som 1-stav Eik Toke ekstra bred


1-stav Eik Toke Esktra bred

Ta en tur innom Parkett.no og se vårt store sortiment av parkett.

Børstet og mattlakket eller børstet og hvitmattlakket parkett
 
Skrevet av Jon-Inge Heldal, Daglig leder Parkett.no
 
Det har skjedd en stor utvikling i parkettbransjen når det kommer til overflatebehandling av parkett. Tidligere sto valget stort sett mellom et lakket eller oljet parkettgulv.  Alle kundene var stort sett enige om at et oljet gulv var det fineste rent visuelt, men flesteparten valgte likevel å kjøpe et lakket parkettgulv. Grunnen var at kundene ikke ønsket å kjøpe et gulv som krevde mye vedlikehold.
 
Nå har produsentene utviklet en ny overflatebehandling som gir parkettgulvet et oljet utseende, men som innehar lakkens egenskaper. Et vedlikeholdsfritt gulv som har trestruktur og en helt matt overflate. Parkett med børstet og mattlakket eller børstet og hvitmattlakket overflate har fått en god respons i det norske parkettmarkedet.

 

Nærbilde av parkett eik Nattland

Parkett 1-stav Eik Nattland, oljet

 

Det er mange fordeler med et børstet og mattlakket eller børstet og hvitmattlakket parkettgulv. Her er en kort oversikt over fordeler:

 

Parkettgulvet får et veldig fint treuttrykk, siden børstingen i overflaten av treet fremhever trestrukturen i gulvet. Gulvet vil ha utseende til et oljet gulv, men ha lakkens egenskaper og være helt vedlikeholdsfri.

 

Den børstede overflaten gjør gulvet med robust. Når man børster en treoverflate, blir det mykeste veden i treet børstet bort. Dette gjør overflaten mer robust mot hakk og riper. I tillegg vil eventuelle hakk og riper vil bli veldig lite synlig i en slik overflate, da gulvet har en struktur som kamuflerer slike riper. Dette kan derfor være en perfekt overflate for barnefamilier og hundeeiere.

 

Et børstet parkettgulv gir også en veldig lun overflate. Når man trår på et gulv med en børstet overflate, så vil det være luft under føttene og gulvets overflate vil dermed oppleves veldig lun.

Tradisjonell stue med parkett
1-stav Eik Grey er et parketgulv med børstet og hvitmattlakket overflate.
 

 Parkett.no selger mange parkettgulv med børset og mattlakket eller børstet og hvitmattlakket overflate. Se hele utvalget her

 

Ta gjerne kontakt med Parkett.no hvis du har spørsmål knyttet til parkettgulv med børstet og mattlakket eller børstet og hvitmattlakket overflate.

Hvordan pleie et oljet eller hvitoljet parkettgulv med pleieolje

1-stav Eik Exclusive XXL hvitoljet er et parkettgulv som må pleies jevnlig

 

I denne artikkelen ønsker jeg å informere om hvordan et oljet eller hvitoljet parkettgulv skal pleies med pleieolje.

En oljet eller hvitoljet parkett er grunnoljet på fabrikk.  Leverandør av parkettgulvet anbefaler at gulvet behandles med pleieolje etter at gulvet er montert. Det er behov for å gjennomføre en toppbehandling, slik at gulvet får en mettet overflate. Når et parkettgulv har en mettet overflate,  vil det være god motstand mot flekker i gulvet.

Vi anbefaler videre å pleie gulvet ca 1 gang i året, for å opprettholde en mettet overflate.

Her er en enkel bruksanvisning på hvordan pleie et oljet eller hvitoljet gulv:

  • Produkt, rom og gulvtemperatur bør være mellom 15-35 grader. Sørg for god ventilasjon, både under påføring og herding.
  • Vask gulvet og la gulvet tørke i minst 8 timer. Gulvet må være helt tørt, før man begynner å pleie gulvet.
  • Rist pleieoljen grundig før bruk.
  • Påfør ca 1 dl pleieolje pr. 4 kvm med feks en malerrull eller en bomullsklut.
  • La pleieoljen trekke godt inn i treet i ca 15 minutter. Du kan gjerne arbeide pleieoljen ned i treet med en poleringsmaskin med hvit pad eller ved å gå over med en bomullsklut.
  • Etter 15 minutter, så tørker du over gulvet med en ren og tørr bomullsklut. Det skal ikke være overskytende olje på overflaten etter at man har tørket over med bomullskluten. Overflaten må ikke virke våt. Det er også mulig å bruke poleringsmaskin i denne fasen. Da fester man en poleringsklut på en hvit pad og polerer gulvet med poleringsmaskin.
  • Fortsett gradvis til hele gulvflaten er ferdigbehandlet.
  • La gulvet tørke i ca 24-48 timer ved ca 20 grader
  • Utsett ikke gulvet for vann de første 72 timene.
  • Nå kan gulvet tas i bruk.

 

PS: Husk å destruere alle oljevåte kluter, da disse kan være selvantennelige. Oppbevar disse klutene i metallbeholder med tett lokk, legg de i vann eller brenn dem rett etter bruk.


Parkett.no har god erfaring med Woca sin pleieolje og denne pleieolje kan kjøpes hos Parkett.no.

Vi anbefaler alle våre kunder å søke ytterligere kunnskap på Woca sin nettside: https://www.wocadenmark.com/download

Pleieolje hvit til hvitoljet parkettPleieolje hvit til et hvitoljet parkettgulv


Hvis man har et oljet gulv, så bruker man pleieolje natur. Hvis man har et hvitoljet gulv, så bruker man pleieolje hvit.

Til sist vil jeg anbefale alle som har oljet eller hvitoljet parkettgulv å vaske jevnlig med Woca sin natursåpe. Dette er en såpe med lav PH verdi og som er mild mot gulvet. Den lukter også godt. Hvis man har et oljet gulv, så bruker man natursåpe natur. Hvis man har et hvitoljet gulv, så bruker man natursåpe hvit.

Såpe til et hvitoljet parkettgulv

Natursåpe hvit til et hvitoljet gulv

 

Fyll gjerne ut kontaktskjema hvis du har spørsmål knyttet til pleie av oljet eller hvitoljet parkettgulv: https://www.parkett.no/kontakt

Montering av parkett på vannbåren varme i trefiberplater/sponplater/Silencio
Skrevet av Jon-Inge
Montering gulvvarme
 

Det er mange som monterer parkett på vannbåren varme, hvor rørene i den vannbårne varmen ligger i slisser i trefiberplater/gulvvarmesponplater eller Silencio. Vi har erfart at denne oppbygningen kan gi et ustabilt undergulv til parketten og at parketten dermed vil gi etter når man trår på gulvet eller svanke seg bortover når man trår på parketten.  Et ustabilt undergulv kan igjen skape knitring og/ eller knirk i parketten.Rørene som er montert i slissene kan utvide seg når vannet blir oppvarmet og dermed kan rørene poppe litt opp av sporene. Dette kan gi lokale skjevheter i undergulvet. I tillegg har vi erfart at aluminiumsskinnene som blir lagt ned i slissene kan ha noen topper på 3-4 mm. Dette gir også lokale skjevheter som gjør at undergulvet ikke er innenfor toleransen på skjevhet i undergulv. Maks tillatte skjevhet i undergulv er 2-3 mm pr 2 meter. Hvis det større skjevheter enn dette kan det skape knitring og/eller knirk i parketten.

Hvis den vannbårne varmen ligger i betong/støp, så vil undergulvet være stabilt. Her monteres  en 0,2 mm plastfolieduk/fuktbrems og deretter et 2 mm ullpapp eller parkettunderlag. Det finnes også kombiunderlag som har diffusjonssperre. Denne kan også brukes som underlag mellom betong og parkett.

Det er når rørene i den vannbårne gulvvarmen ligger i slisser i trefiberplater, gulvvarmesponsplater eller Silencio at undergulvet kan bli ustabilt eller få lokale skjevheter. Parkett.no vil anbefale alle som monterer parkett på et slikt undergulv å legge en plate mellom undergulvet og parketten, slik at undergulvet blir mer stabilt og slik at man unngår skjevheter som overstiger toleransen på 2-3 mm pr 2 meter.

Når man monterer parkett på et undergulv som består av vannbåren varme som ligger i slisser i trefiberplater eller Silencio, så anbefaler vi at det monteres en 16 mm sponplate til gulv, mellom undergulvet og parketten. Disse platene vil bidra til et mer stabilt undergulv. Deretter monteres det et underlag til parketten, feks en 2 mm ullpapp. Hvis det er betong i undergulvet, må det monteres en 0,2 mm diffusjonssperre under trefiberplatene/Silencio platene.

Tverrsnitt parkett med gulvvarme

Foto: Uponor.no. Vannbåren gulvvarme i Silencioplater.

 

Hvis du monterer parkett på et undergulv som består av vannbåren varme som ligger i slisser i gulvvarmesponplater, anbefaler vi at det monteres en 6 mm gipsplate som skrues fast til undergulvet. Denne gipsplaten vil bidra til et mer stabilt undergulv.  Deretter monteres det et underlag til parketten, feks en 2 mm ullpapp. Hvis det er betong i undergulvet, må det monteres en 0,2 mm diffusjonssperre under trefiberplatene/Silencio platene.

Parkett med varmekabler tverrsnitt

Foto: Uponor.no. Vannbåren varme i gulvvarmesponplate.

 

En annen fordel med å legge en sponplate eller en gipsplate mellom undergulv og parkett, er at man står friere i forhold til hvilken retning parketten kan monteres. Hvis en ikke legger disse mellomplatene, så må parketten monteres på tvers av rørene i den vannbårne varmen. Hvis mellomplater monteres, så kan kunden montere parketten den veien man ønsker.

Hvis du har spørsmål knyttet til dette emnet, så kan du ta kontakt med oss hos Parkett.no.

 

 

Innredning av nytt hus
Skrevet av CICI

Jeg er en dame på 34 år, er gift og har tre barn. Vi har nylig blitt ferdig med et husprosjekt. Det var min oppgave å innrede huset når vi nærmet oss innflytting. Når man skal innrede et nytt hus er det mange ting å tenke på, både når det gjelder farger, stil, tapet, fliser og ikke minst gulv.  Alt skal helst passe til hverandre og være gjennomtenkt.

 

Jeg vil beskrive min stil med tre ord.

-Landlig-Nostalgisk-Romantisk-

Jeg hadde en klar tanke om hvordan jeg ville at huset vårt skulle se ut innvendig. Det skulle være en landlig stil med innslag av både gammelt, nytt og noe moderne. Jeg viste også at jeg ville ha hvite, grå, rosa og beige farger i huset.

Jeg valgte et bonderomantisk kjøkken med profil fra Sigdal.

Sigdal Kjøkken

Hvitt Sigdal kjøkken med profil.

 

Til benkeplate valgte jeg en grå drivved laminat som passet godt til det hvite kjøkkenet.

kjøkkenvekt

Benkeplate i grå drivved.

 

På veggene tapeserte jeg med tapeten Darcy, fra leverandøren Colefax and Fowler.

kjøkkenskap

Tapet fra Colefax & fowler, Darcy.

 

Når jeg da skulle velge gulv var det viktig at gulvet passet både kjøkken, farger, tapet og møbler. Det var også viktig for meg å finne en parkett som hadde det utrykket og den overflaten jeg hadde sett for meg. Det måtte også ha en pris som passet vår lommebok.

Jeg endte opp med å velge parketten 1-stav Eik Grey, børstet og hvitmattlakket til hele huset. Det var mange grunner til at vi valgte dette gulvet. Den hadde en fin lys farge, som passer til både grått, hvitt, beige og de fleste andre farger om jeg med tiden vil forandre stilen. Parketten har en børstet og hvitmattlakket overflate, noe som var perfekt for oss da vi har små barn. Vi har ikke tid eller energi til å ha noe vedlikehold med gulvet. Parketten har også et rustikt utrykk, samtidig som den er stilren. Dette passet veldig godt til resten av stilen i vårt hus.

Fin parkett i stuen

1-stav Eik grey, børstet og hvitmattlakket parkett, montert i min stue.

 

Vi er super fornøyd med gulvet!

Parkett på gulvvarme

Skrevet av Jon-Inge Heldal

 

Det er mulig å montere parkett på gulvvarme.  Gulvvarme gjør at parkett oppleves ekstra lun å gå på og gir en ekstra komfort.

Parkett kan monteres på både elektrisk og vannbåren gulvvarme.

Det finnes likevel noen toleranser på gulvvarme som er viktig å overholde, slik at man bevarer parketten på en best mulig måte.

Det første er at det ikke er tillatt å ha en høyere overflatetemperatur enn 27 grader Celcius. Det er mulig for en installatør å legge inn makstemperaturbegrensing i undergulvet sammen med gulvføler.

En annen ting som er viktig å passe på er at effekten på varmeanlegget ikke kan være større enn 60 W pr kvm.

Til sist anbefales det at gulvvarmen er mest mulig stabil.

Hvis det forekommer avvik på disse toleransene, så kan dette få negative konsekvenser for parketten. Vanlige skader som kan utvikle seg i en parkett som har for høy varmepåvirkning er tørkesprekker, deformeringer eller lamellslipp.

PS: Lønn og Bøk kan ikke monteres på gulvvarme.

Ta kontakt med Parkett.no hvis du har spørsmål knyttet til å montere parkett på gulvvarme.

Parkett – et levende materiale

Skrevet av Jon-Inge Heldal 

Relativ luftfuktighet beskriver luftens vanninnhold i prosent av det luften maksimalt kan inneholde ved aktuell temperatur.  Parkett er et hygroskopisk materiale som til enhver tid vill instille seg på en likeveksfuktighet avhenging av temperatur og relativ luftfuktighet i rommet det ligger i. Hvis fuktigheten i parketten er lavere enn luftfuktigheten i rommet, vil parketten kunne oppta fuktighet fra omgivelsene. Hvis luftfuktigheten i rommet er lavere enn fuktigheten i parketten, vil parketten kunne avgi fuktighet til omgivelsene.

Når det er kaldt om vinteren, blir det tørrere inneklima og den relative luftfuktigheten synker. Da vil parketten kunne avgi fuktighet til omgivelsene og  parkettgulvet vil krympe.  Når det er varmt om sommereren, blir det mer fukt i luften og den den relative luftfuktigheten øker. Da vil parketten kunne ta til seg fuktighet fra omgivelsene og parkettgulvet vil ekspandere. Det er ikke store bevegelser det er snakk om, men samlet kan et parkettgulv bevege seg noen mm langs veggen. Det er derfor en parkett blir montert med ca 7 mm avstand til vegg. Når parketten ekspanderer, må den ha plass til å utvide seg. Når parketten krymper på vinterstid, vil denne bevegelsen være skjult under sokkellistene.

Når det er slik at parketten beveger seg er det viktig at parketten ikke blir låst under tunge gjenstander, slik som kjøkkenøy, trapp og garderobeskap. Dette vil hindre parketten i å bevege seg fritt og det vil kunne skape spenninger i parketten. Dette kan blant annet forårsake knirk og knitringer i parkettgulvet.

Alle parkettprodusenter oppgir toleranser på inneklima, slik at parketten skal trives og bevares på en best mulig måte. De vanligste toleransene på inneklima er at det bør være en stabil innetemperatur på mellom 18-23 grader. Det bør også være en relativ luftfuktighet på mellom 30-60%.  Overflatetemperatur i gulvvarme må ikke være høyere enn maks 27 grader og maks styrke i gulvvarme er 60Watt pr kvm. Avvik på disse toleransene over tid kan i verste fall resultere i at parketten utvikler skader.

Et vanlig eksempel på skader som kan utvikle seg i et parkettgulv ved feil inneklima er tørkeskader. Hvis overflatetemperatur i gulvvarmen blir for høy og/eller at den relative luftfuktigheten blir for lav og/ eller at innetemperaturen er for høy, kan parketten avgi så mye fuktighet til omgivelsene at den utvikler tørkeskader.

Det er derfor viktig å ha et riktig inneklima, slik at parketten trives og bevares på en best mulig måte.

 

Det kan være smart å investere i redskaper som gjør at man kan overvåke dette.

 

* Temperaturmåler for å overvåke innetemperatur.

 

* Hygrometer til å måle relativ luftfuktighet.

 

* Infrarødt termometer med laserpeker til å måle overflatetemperatur på gulvet.

 

 

Ta gjerne kontakt med Parkett.no hvis du har spørsmål knyttet til inneklima og hvordan du på en best mulig måte legger til rette for et godt inneklima for din parkett.

Montering av parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

 

Det å montere parkett trenger ikke å være spesielt vanskelig. Det er mange som velger å montere parkettgulvet sitt selv. De fleste parkettgulv monteres med en enkel klikkpatent, noe som gjør selve montering veldig mye enklere.

Her er en liten oversikt over noen av de tingene som kan være greit å huske på, når man skal montere et parkettgulv.

– Sørg for at bygget er lukket og at byggefukt er under kontroll. Det vil si at den relative luftfuktigheten bør være mellom 30-60%.  Pass på at alt arbeid med vannholdige materialer som støp og maling er avsluttet før montering av parkett settes igang.

– Sørg for et riktig inneklima i rommet hvor parketten skal monteres. Riktig inneklima er mellom 18-23 grader og mellom 30-60% i relativ luftfuktighet.

– Ta pakkene med parkett inn i huset og la disse stå uåpnet i huset i 2-3 dager. Parketten trenger 2-3 dager for å akklimatisere seg til innetemperatur. Parketten bør ligge emballert i pakkene disse dagene og helt frem til montering starter.

– Sjekk undergulv for ujevnheter. Toleransen på skjevhet i undergulv er maks 2-3 mm pr 2 meter. Hvis undergulvet er skjevere enn dette, så må undergulvet avrettes. Hvis parketten monteres på skjevt undergulv, kan det oppstå knirk i parketten. I tillegg kan det bli stor belastning på skjøtene i gulvet.

– Parketten skal monteres på et stabilt og avrettet undergulv. Gamle tepper og lignende skal fjernes.

– Sørg for å legge et riktig underlag under parketten. På betong er det påkrevd at det monteres en 0,20 mm diffusjonssperre/ fuktbrems. Det finnes mange forskjellige typer med underlag.  Et parkettunderlag skal først og fremst hindre gnisninger mellom parkettgulv og undergulv, samt gjøre parketten mer komfortabel å gå på. Det finnes også underlag som har spesielt gode trykkegenskaper som sikrer god komfort i parkettgulvet. Noen underlag har også trinnlyd og trommelydsdempende effekt. Ta gjerne kontakt med Parkett.no, hvis du har spørsmål om hvilket underlag du bør velge. Parkett.no har et utvalg av underlag for parkett .

 

Underlagsskum optistep, 2 mm underlag i polyten.

Det er viktig å tenke gjennom hvilken vei parketten skal monteres. Det er to forhold som er avgjørende. Det første er at det er ønskelig at sollyset følger plankeretningen. Det andre er at det også er ønskelig at plankeraden følger lengderetningen i rommet. Hvis disse to hensynene kommer i konflikt med hverandre, er det mange som prioriterer at parketten monteres i lengderetning av rommet.

Husk å gjennomføre produktkontroll på hvert enkelt plankebord, før du monterer plankebordet ned i gulvet. Plankebord med visuelle feil eller mangler skal frasorteres. Hvis det monteres et plankebord med synlige feil og mangler, vil det ikke være reklamasjonsrett på slike plankebord.

Husk på at det skal være avstand til vegg på alle sider av parkettgulvet, slik at parketten kan bevege seg fritt. En grei huskeregel er at det bør være 1,5 mm avstand pr breddemeter. Det vil si at det må være 9 mm avstand til vegg, hvis parkettgulvet er 6 meter bredt.

Alle gulvprodusenter har toleranser på hvor langt og bredt man kan montere parketten. Mange produsenter oppgir at parketten kan legges maks 12 meter i lengderetning og andre maks 20 meter i lengderetning. Rappgo som er en svensk kvalitetsprodusent oppgir at parketten man monteres maks 12 meter i bredderetning og maks 20 meter i lengderetning.

Husk på at parketten ikke skal låses under fastmonterte innstallasjoner, slik som kjøkkenøy, trapp, garderobeskap og lignende.

Det skal være en overlapp på kortskjøtene i gulvet på minimum 20 cm.

Vi anbefaler alle å lese brukerveiledningen fra produsenten av parkettgulvet nøye før montering. Denne artikkelen nevner bare viktige ting å huske på når et parkettgulv skal monteres og er ikke nødvendigvis en komplett veiledning. Det kan være flere forhold som er viktig å huske på.

Ta gjerne kontakt med oss i Parkett.no, hvis du trenger konkrete tips og råd.

Lykke til med montering av ditt 

1-stav og 3-stav parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

Miljøbilde parkett i stue1-stav parkett og 3-stav parkett er bygd opp på samme måte, les mer om lamellparkett. Hva er parkett?

1-stav lamellparkett og 3-stav lamellparkett har en helt lik oppbygning. De er begge krysslaminert med 3 sjikt. De tre sjiktene består av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Parketten er konstruert på denne måten, for at den skal være mest mulig formstabil. Toppsjiktet, eller slitesjiktet, består av det treslaget parketten har navn etter. Midtsjiktet består som regel av gran eller furu og har fiberretning vinkelrett i forhold til toppsjiktet. Den skal motvirke toppsjiktets svelling og krymping i bredden og kalles også for sperresjiktet. Undersiden består av et sjikt av nåletre med samme fiberretning som toppsjiktet. Dette kalles også balansesjiktet, fordi det skal balansere toppsjiktets svelling og krymping slik at parketten holder seg plan.

Hva er så forskjellen mellom 1-stav parkett og 3-stav parkett?

Det er først og fremst en visuell forskjell i toppsjiktet.

1-stav parkett består av en stykk bred stav i toppsjiktet, slik at parketten ser ut som et plankegulv.  Det er mange som synes  at 1-stav parkett får et mer eksklusivt uttrykk enn 3-stav parkett.  Når staven i toppsjiktet er så bred , vil man se en større del av trestrammen i hvert enkelt bord. Dette gjør at det blir et flott naturuttrykk i parketten, parketten får et mer eksklusivt utseende og et roligere uttrykk. Staven som dekker toppsjiktet i en 1-stav parkett er ofte mellom 140-260 mm bred og mellom 1800-2400 mm lang. Denne ene staven dekker altså et helt plankebord.

 

Enstav parkett med fint plankegulv utseende.1-stav Douglasgran med fint plankegulv utseende.

 

3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som tilsammen dekker bredden i  et plankebord. Disse stavene kan være ca 40-80 mm brede og ca 100 mm lange. 3-stav parkettgulv har et «vanlig» parkettgulv utseende. 3-stav lamellparkett får ofte et litt mer livlig utseende enn enstav parkett,. Grunnen er at hver eneste lamell i gulvet har sin helt egen struktur, spill og fargenyanse.

Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.3-stav Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.


Vår erfaring er at 1-stav parkett er mest populær. Både 1-stav parkett og 3-stav parkett får du kjøpt hos Parkett.no.