Fiskebensparkett: Definisjon, Informasjon og Inspirasjon

Fiskebensparkett er tradisjonsrikt, elegant og eksklusivt. Det klassiske og herskapelige uttrykket har fått en renessanse og nyter stadig større popularitet. Vi har sett det en stund, men den siste tiden har mønster designet virkelig tatt av. Det er ikke mange magasiner eller interiørblogger man kan bla i uten å komme over ett eller flere gulv i fiskebensmønster.

Sist oppdatert: 12. Mai 2020
Skrevet av: Jon-Inge Heldal & Rolf H. Mathiesen

Fiskebensparkett er tradisjonsrikt, elegant og eksklusivt. Det klassiske og herskapelige uttrykket har fått en renessanse og nyter stadig større popularitet. Vi har sett det en stund, men den siste tiden har mønster designet virkelig tatt av. Det er ikke mange magasiner eller interiørblogger man kan bla i uten å komme over ett eller flere gulv i fiskebensmønster.

Fiskebensparkett Brekkestø
Fiskebensparkett Brekkestø

 

I denne artikkelen kan du lese om:

Hva er fiskebensparkett?

Historie

Dimensjoner, Tresorter og Farger

Klikk og Lim

Pris

Hvordan Legge Fiskebensparkett?

Hva er fiskebensparkett?

Fiskebensparkett er et mønstergulv der stavene legges 90 grader mot hverandre slik at rektanglene danner et repeterende mønster. Navnet stammer fra assosiasjonen mønsteret gir til beinstrukturen i fiskens skjelett.

Parkettmønstret har lange tradisjoner med bruk i herregårder, godsslott og representasjonsboliger i Frankrike, England og Sverige. Det ble spesielt brukt i festsaler der det skulle imponere med eksklusiv presisjon.

I dag brukes fiskebensparkett i både private og offentlige lokaler der man ønsker et mer livlig og eksklusivt uttrykk. Parketten kommer i ulike dimensjoner, farger, behandlinger og treslag.

Fun Fact: På engelsk heter det herringbone og danskene kaller det sildeben.

Historie

Fiskebensmønstret stammer fra det Romerske Imperiet, der det ble brukt for å bygge veier. Det sammenflettede stein systemet ble bygd på en base av knust stein, som absorberte kompresjonene fra trafikk og tråkk, og var svært bestandig.

Denne måten å legge stein var revolusjonerende fordi utvikling av infrastruktur var sentralt for å opprettholde og utvikle den Romerske staten.

Fiskebensmønstret er også funnet i Egyptiske smykker som ble brukt av eliten. Men de eldste funnene er fra Italia. Takket være enkelheten og skjønnheten i mønsteret ble det spredt til andre bransjer, slik som tekstil, mote og interiør.

Fiskebensmønstret ble først brukt i tregulv på begynnelsen av det 1500-tallet og ble svært populært blant fransk adel. Trenden kom til England på 1600-tallet og fortsatte langt inn i 1900-tallet da det ble assosiert med høy klasse, luksus og storhet.

Tregulv måtte vike for billigere teppe alternativer rundt 1930-tallet. Mange vakre tregulv ble gjemt under tekstile gulvbelegg i nesten et halvt århundre. Interesse for parkett ble gjenopptatt på 80-tallet da designere så mot vintage og retro for inspirasjon til eksklusive prosjekter. Siden har den populære interessen for tregulv holdt seg.

Fiskebensparketten er særlig foretrukket i klassisk og moderne design i private og kommersielle bygg for å gi et element av tidløs stil. Tregulv har fått oppmerksomheten til designere for sitt naturlige utseendet og struktur som gir liv i moderne interiør.

Dimensjoner, Tresorter og Farger

Fiskebensgulv kan legges med brede eller smale staver/bord. Brede staver passe godt i moderne interiør, mens mindre staver gjerne brukes i et mer klassisk, urbant eller industrielt uttrykk. Bredere bord gir et noe roligere uttrykk og er kjappere å legge. Mindre dimensjoner gir mer livlig mønster og autentisk klassisk stil.

Fiskeben Eik Lyngør Parkett
Fiskeben Eik Lyngør Parkett i en åpen stue/kjøkkenløsning

Tregulv i parkett består av flere lag som gir et formstabilt gulv og er lett å legge. Les mer om hva parkett er.

Vi på parkett.no har fiskebens gulv i eik og douglasgran. Du kan velge mellom oljet eller lakket parkett i naturlig eller fargede varianter. Les mer om oljet eller lakkert parkett.

Klikk og Lim

Historisk har fiskebensgulv blitt lagt som heltre staver limt eller skrudd til underlaget. Det anbefales fortsatt å hellime et fiskebensgulv til undergulv, da dette gir et veldig stabilt resultat. En annen fordel med helliming er at parketten kan monteres sammenhengende gjennom alle rom og det er mulig å montere faste installasjoner på parkettgulvet.

Det finnes også fiskebensgulv som kan monteres flytende med klikk, men da blir det en flytende parkett som må avsluttes med ekspansjon og list i døråpning. I tillegg må ikke et flytende gulv låses under faste installasjoner, som kjøkken og kjøkkenøy.

Våre fiskebensparketter skal hellimes til undergulv. Parkett med klikksystem er både rimeligere og raskere å montere en heltre staver. Vår fiskebensparkett leveres med klikksystem eller not og fjær som limes til underlaget.

Pris

Det er mulig å montere en fiskebensparkett selv, men det avhenger av at den som skal gjennomføre monteringen er handy og flink håndverker. Parkett.no har erfart at mange av våre privatkunder har montert fiskebensgulv med helliming med stort hell. Dersom du er utålmodig, har mange tommeltotter eller ikke er handy, vil det være smart få hjelp av en profesjonell.

Merk at det må brukes en elastisk lim for helliming av fiskebensparkett. Pris for denne limen er ca 120 kr pr kvadratmeter. Vi selger Dana Parkettlim Hybrid 269.

Vi vil på generelt grunnlag anbefale å bruke en profesjonell installatør på grunn av det håndverk og presisjonsarbeid som er involvert i å lage det klassiske mønsteret.

 Pris
Gulvet:500 – 1700 kr pr kvm.
Lim:120 kr pr kvm.
Montering:270-500 kr pr kvm

 

Hvordan Legge Fiskebensparkett?

En begynner monteringen ved å finne midtpunktet i rommet og dra en linje gjennom rommet. Den første raden i fiskebensgulvet skal følge denne linjen. Deretter monteres fiskebensgulvet fra midten og ut til sidene.

Vår fiskebensparkett skal hellimes til underlag og krever dermed nøyaktighet og erfaring for å få et godt sluttresultat. Starter man litt feil kan feilen følge deg hele veien. Siden fiskebensgulv krever mer ved legging enn vanlig parkett, anbefaler vi generelt å bruke en profesjonell installatør. Men som sagt er det mulig om du er handy.

Det skal ikke legges underlag under et fiskebensgulv som hellimes til undergulv. En kan fint bruke gulvvarme under fiskebensgulv, men husk at gulvet skal limes til undergulv.

Dersom undergulvet har vannbåren varme i slisser i trefiberplater, gulvvarmesponplater eller Silencio, må det legges en plate imellom som fiskebensparketten kan hellimes på. Vi anbefaler her å bruke en 16 mm sponplate til gulv.  

Om det er montert en varmefolie oppå undergulv, så må det legges en plate mellom varmefolie og fiskebensparketten. Her kan det brukes en 9 mm trefiberplate med Kilfals eller en 16 mm sponplate til gulv. Parketten limes fast til platene.

Fiskeben Brekkestø
Fiskeben Brekkestø

Du kan kontakte oss på Parkett.no om du har spørsmål knyttet til fiskebenparkett.

Ta gjerne kontakt med oss hos Parkett.no for en samtale.

Vi gir deg den informasjonen du trenger for å velge parkett.

Handlekurv