Oljet eller lakket parkett?

Et oljet og et lakket gulv har to helt forskjellig overflatebehandlinger og disse to overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper. I denne artikken gir vi deg en oversiktlig fremstilling på fordeler og ulemper med et lakket og oljet parkettgulv.
1-stav Eik Grefstadvika Ekstra bred Parkett

Hovedforskjelen mellom lakk og olje er at lakk legger seg som en hinne på toppen av treet og skaper beskyttelse. Lakk hindrer smuss og skitt å trenge ned i treet. I et oljet gulv vil oljen trekke ned i treet og mette treet innenfra. Oljen legger seg ikke som en film på overflaten. Et oljet gulv trenger jevnlig vedlikehold for å opprettholde en beskyttet overflate mot smuss og skitt.

Vi erfarer at mange kunder spør oss om de bør velge et parkettgulv som har en oljet eller en lakket overflate, og hva som er mest slitesterkt av disse to.

Vi er opptatt av at vi ikke skal ta dette valget for kunden, men heller hjelpe kunden til å tenke gjennom hvilken overflatebehandling som passer best for den enkelte. Disse to ulike overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper. Den overflatebehandlingen som har de egenskapene som man verdsetter mest, bør avgjøre valget av overflatebehandling på et parkettgulv.

Oljet overflate,  noen fordeler

 • Parkettgulvet har et fint treuttrykk. Når man ser på gulvet, ser man rett på treet og dets struktur. Når man tar gulvet gulvet, så tar man direkte på treverket.
 • Parketten har en veldig lun og behagelig overflate. Det er veldig behagelig å gå barbent rett på treet.
 • Parketten kan vedlikeholdes og fornyes, og gulvet eldes med verdighet.
 • Det er mulig å påvirke fargen i gulvet ved å bruke såpe og pleieprodukter med pigmenter.
 • Hvis det kommer riper i parketten, så vil det være riper i treet og trestrukturen. Dette er finere og mer naturlig enn riper i lakken.

Oljet overflate, noen ulemper

 • Parketten er mer sårbar for flekker, da eventuelt søl vil havne rett på treet.
 • Det er mer vedlikehold med et oljet parkettgulv. Parketten krever jevnlig vedlikehold og det er dermed mer arbeid knyttet til et slikt gulv. Grunnen til at man pleier et oljet gulv, er at man skal mette treet med olje. Når et parkettgulv er mettet med olje, vil parkettgulvet være mer motstandsdyktig mot flekker. Et umettet og tørt parkettgulv vil være mer sårbart for flekker.
Toke Ekstra bred med oljet overflate

Lakket overflate, noen fordeler

 • Parkettgulvet har en hinne med lakk som beskytter gulvet mot flekker.  Det er svært vanskelig å få flekker i et lakket parkettgulv.
 • Parketten er lett å vaske og tørrmoppe. Grunnen er at gulvet har en glattere overflate og en hinne med lakk.
 • Det er ingen vedlikehold og gulvet krever derfor mye mindre arbeid enn et oljet parkettgulv.
 • Den lakkede overflaten har minimalt med gjennskinn, noe som gjør at parkettgulvet visuelt kan se ut som et oljet parkettgulv.

Lakket overflate, noen ulemper

 • Parketten har  en mindre lun overflate, siden man går på lakken og ikke på selve treet.
 • Parketten mister litt av treuttrykket og man har ingen trestruktur i overflaten.  Det er en glattere og mer slett overflate i parkettgulvet. Et børstet og mattlakket gulv vil fjerne denne ulempen, da et slikt parkettgulv har sttruktur. Les mer om børstet og lakket parkett
 • Når det dukker opp riper i gulvet, så vil det være riper i lakkens overflate. Disse ripene vil være der frem til man velger å slipe gulvet og lakke det på nytt. Det er mer skjemmende med riper i lakken, enn riper i treet.

Solheim Natur er et veldig flott gulv med lakket overflate

Parkett.no finner du et godt utvalg parkett med både oljet og lakket overflate.

Handlekurv