1-stav eller 3-stav parkett?

1-stav parkett og 3-stav parkett har en helt lik oppbygning. Forskjellen er at 1-stav parkett består av en hel stav i toppsjiktet, slik at parketten ser ut som et plankegulv. 3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som tilsammen dekker bredden i et parkettbord.
1-stav Eik Svalbard Parkett

Parkett er veldig populært i Norge. Det er enkelt å montere, du kan ha gulvvarme under, og resultatet er et lunt og naturlig tregulv. Parkett er også mer bærekraftig og økonomisk enn heltre gulv. Du kan også få parkett i mange overflatebehandlinger, farger og mønster. Det er finnes rett og slett en parkett for enhver smak.

Ett av valgene du vil møte er mellom 1-stav parkett og 3-stav parkett. Vi får derfor ofte spørsmålet:

Hva er forskjellen på enstav og trestav parkettgulv?

Forskjellen ligger i det visuelle toppsjiktet.

1-stav parkett består av en stykk stav i toppsjiktet som dekker hele plankebordet, slik at parkettgulvet ser ut som et plankegulv.  Når staven i toppsjiktet dekker hele plankebordet, vil man se en større del av trestrammen i hvert enkelt plankebord. Dette gjør at det blir et flott naturuttrykk i parketten og gulvet får et eksklusivt og et rolig uttrykk. Staven som dekker toppsjiktet i en 1-stav parkett kan være mellom 140-260 mm bred og mellom 1800-2400 mm lang.

Toke Ekstra Bred, 1-stav Eik Parkett
Toke ekstra bred med plankegulv utseende. Hver stav er 24 cm bred og 2,2 meter lang.

3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som til sammen dekker bredden i et plankebord. Disse stavene kan være ca 40-80 mm brede og ca 100 mm lange. 3-stav parkettgulv har et «vanlig» parkettgulv utseende. 3-stav parkett får ofte et litt mer livlig utseende enn 1-stav parkett,. Grunnen er at hver eneste lamell i gulvet har sin helt egen struktur, spill og fargenyanse.

Ask Randsfjorden Trestav Parkett
Ask Randsfjorden 3-stav parkett i en leilighet. Hver stav er 6 cm bred og det er 3 staver som dekker ett plankebord i bredden.

Hva er likt?

1-stav parkett og 3-stav parkett har en helt lik oppbygning. La meg presisere at vi her snakker om det som på fagspråket kalles lamellparkett, men som i markedet kalles parkett. Både 1-stav parkett og 3-stav parkett er krysslaminert med 3 sjikt. De tre sjiktene består av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Parketten er konstruert på denne måten, for at den skal være mest mulig formstabil. Toppsjiktet, eller slitesjiktet, består av det treslaget parketten har navn etter. Midtsjiktet består som regel av gran eller furu og har fiberretning vinkelrett i forhold til toppsjiktet. Den skal motvirke toppsjiktets svelling og krymping i bredden og kalles også for sperresjiktet. Undersiden består av et sjikt av nåletre med samme fiberretning som toppsjiktet. Dette kalles også balansesjiktet, fordi det skal balansere toppsjiktets svelling og krymping slik at parketten holder seg plan.

Les mer om lamellparkett: Hva er parkett?

1-stav Eik Tyrifjorden bred
Tyrifjorden Bred, ett flott 1-stav parkettgulv med naturlig treoverflate

Prisforskjeller

3-stav parkett er rimeligst. Grunnen er at stavene som brukes i toppsjiktet er smalere og kortere. Råvarene til 3-stav er derfor ofte rester og overflødig materiale etter produksjon av 1-stav parkett. 1-stav parkett har en bred og lang lamell som ofte krever storparten av tømmerstokken ved produksjon. Råvaren er derfor dyrere enn det som brukes i 3-stav parkett.

Det finnes ulike prisnivåer innenfor 3-stav og 1-stav parkett. Da er det ofte tykkelse på toppsjiktet, dimensjonene på plankebordet og sorteringen i parkettgulvet som avgjør. Les mer om parkett sortering.

Hva er mest populært?

1-stav parkett er det foretrukne valget blant våre kunder. 1-stav parkett gir et eksklusivt, rolig og naturlig utseende som gjør at mange velger dette alternativet fremfor 3-stav parkett. Les mer om bestselgeren 1-stav parkett.

Det er ingen kvalitetsforskjeller mellom 1-stav og 3-stav parkett. Valget handler derfor først og fremst om smak og behag. Valget bør falle på det alternativet som du synes er finest i ditt hjem.

Handlekurv