Hardhet i ulike treslag

Hardhet og slitestyrke kan variere i ulike parkettgulv. Det kan være mange faktorer som spiller inn, men den viktigste faktoren er nok hvilket treslag som er brukt i toppsjiktet på parkettgulvet.
1-stav Eik Solheim Bred Parkett

Skrevet av Jon-Inge

Hardhet og slitestyrke kan variere i ulike parkettgulv. Det kan være mange faktorer som spiller inn, men den viktigste faktoren er nok hvilket treslag som er brukt i toppsjiktet på parkettgulvet.

Treslag

De ulike treslagene har ulik slitasjestyrke og hardhet. Et parkettgulv består av tre sjikt.  Et bunnsjikt, et mellomsjikt og et toppsjikt. Toppsjiktet kalles også for slitesjikt. Det øverste sjiktet, det såkalte toppsjiktet, er det treverket man ser og går på. Hvis det øverste sjiktet består av eik, vil det være en eikparkett.

I Norge selges det mye tregulv og parkettgulv. Størsteparten av parketten som selges er eikeparkett.  Eik er allment akseptert som et slitesterkt tre og dette treslaget egner seg godt som toppsjikt i et parkettgulv.

Det er også mange som kjøper askparkett. Det vil si en parkett med ask i slitesjiktet. Ask er like slitesterkt som eik, ja den er faktisk litt mer slitesterk. Det er også en tradisjon for å montere furugulv i Norge og dette gir et typisk nordisk uttrykk i hjemmet. Det monteres enten heltregulv i furu eller en furuparkett. Furu er vesentlig mykere enn eik. Det skal nesten ingenting til for å skape et hakk eller en ripe i et slikt gulv, men furu har en svært komfortabel og lun overflate som mange liker svært godt.

Furu parkett med en noe mykere overflate, men samtidig et svært komfortabel og lunt treslag

Parkett.no selger mange ulike tresorter. Her kan du finne alle treslagene som Parket.no selger: Tresorter

Det er viktig å merke seg at hardheten kan variere innenfor samme treslag. En eikparkett kan være mer slitasjesterk enn en annen eikparkett. Vekstforhold og hvor i trestammen materialene er hentet fra kan påvirke hardheten i treet.

Brinellverdier – Hardhet i ulike treslag

Enheten vi måler hardheten i kalles brinell. Hardheten representerer hvor motstandsdyktig treet er mot inntrykk. Jo høyere Brinellverdien er, jo hardere er treet. Det var den svenske ingeniøren Johan August Brinell som utviklet en metode for å teste hardhet. Her er tabellen: 

 Treslag                                             Hardhet                      

Ask                                                   4.0                             

Eik                                                    3.7                             

Valnøtt                                              3.4                             

Lønn                                                 2.7

Lerk                                                  2.5

Furu                                                  1.7      

Gran                                                 1.2                       

Merk at brinell verdi ikke er en statisk verdi. Brinellverdi i for eksempel eik kan variere fra 2.2- 5.9 og brinellverdi i ask kan variere fra 2.8-6.2.       

Andre forhold som kan påvirke hardheten i parkettgulvet

Det finnes også andre forhold som kan påvirke hardheten og slitasjestyrken i et parkettgulv. Lakkens kvalitet og hvilken parkettkjerne som er brukt, er noen eksempler på dette.

Hvis du har noen spørsmål knyttet til slitasjestyrke i ulike parkettgulv,  kan du ta kontakt med Parkett.no.

Handlekurv