Hva er Laminat?

Vet du på hva laminat er laget av? Laminatgulv er et rimelig og slitesterkt alternativ til parkett. Spesielt velegnet for bruk i gang og på kjøkken. Skal gulvet tåle hund, mange fester med høye hæler eller barn som liker å slå seg løs er enstavs laminat en god løsning.
Brisbane Fiskeben

Vet du på hva laminat er laget av? Laminatgulv er et rimelig og slitesterkt alternativ til parkett. Spesielt velegnet for bruk i gang og på kjøkken. Skal gulvet tåle hund, mange fester med høye hæler eller barn som liker å slå seg løs er enstavs laminat en god løsning.

Lesetid: 5 min   Skrevet av Rolf H. Mathiesen

 Se video der Jon Inge forklarer laminatgulvets oppbygning.

Hva er laminat laget av?

Laminatgulv er flere sjikt med materialer som settes sammen gjennom en lamineringsprosess. Den indre kjernen består av en fiberplate med svært høy tetthet (HDF). Overflaten er forsterket med et slitesjikt av aluminiumoksid, som er et av naturens hardeste materialer. Laminat er i hovedsak bygget opp av organiske materialer som vil krympe og svelle i takt med endringer i fuktighet og temperatur.

Dekoren er et trykk som etterligner utseendet til tre, stein eller andre materialer. Det finnes også fargede eller mønstrede laminatgulv.

I sortimentet har vi laminatgulv med fine plankelengder og med brede plankebord. Våre laminatgulv er mellom 8 og 12 mm tykk og 1380 mm og 1820 mm lang. De har et utseende og struktur som etterligner 1-stavs parkettgulv.

Ilustrasjon av Laminatgulvets oppbygning (gulvfakta.no)

Laminat Definisjon

Laminatgulv er trefiberplater med forsterket topplag av plastlaminat som vanligvis etterligner utseende av et tregulv.

 

Hvem velger laminatgulv?

Unge mennesker, småbarnsforeldre og hundeeiere velger ofte laminatgulv fremfor parkett. Dette er gjerne på grunn av pris og hva gulvet skal tåle. Laminatgulv kan være et godt valg for alle som trenger et vedlikeholdsfrittslitesterkt og billig gulv.

Enstavs lys eik laminat er et populært valg i vår nettbutikk.

I hvilke rom passer laminatgulv?

Laminat egner seg spesielt godt i rom som er utsatt for høy aktivitet og slitasje. Det er vanskelig å unngå fuktighet og skitt i gangen, så her kan det være utfordrende å holde parketten tørr og ren. Der det er stor fare for fuktighet er det mulig å bruke egnede midler til å forsterke skjøtene.

Laminat er også egnet som kjøkkengulv da det er mindre sannsynlighet for misfarging som følge av fett og fuktighet.

Du kan også godt legge laminatgulv i stuen og på soverom, men det anbefales ikke på bad og vaskerom.

Er laminatgulv kaldt?

Laminatgulv oppleves litt kaldere og hardere enn parkett. Treverket isolerer bedre en plast og HDF. Du kan fint løse problemet med gulvvarme fra varmekabler eller vannbåren varme under laminatgulvet.

Laminatgulvets isolasjon og akustikk.

Parkett og laminat stiller likt når det kommer til lydisolasjon mellom etasjer.

“–Når det gjelder lydisolasjon kommer parkett og laminat likt ut. Det er ingen vesensforskjell på overføring av trinnlyd i samme rom, heller ikke til etasjen under, med de målemetodene som brukes.”

-seniorrådgiver SINTEF Byggforsk, Dag Henning Sæther til NRK

Trinnlydsdemping og romakustikk avhenger i stor grad av underlagsmateriale, interiør og husets konstruksjon som helhet. Riktig valg av dempende underlag vil være avgjørende for de akustiske egenskapene og gulvet funksjonalitet og lengre tid

Hvilken gulvtype er best?

Når du skal velge nytt gulv i dag finnes det mange typer gulv og kvaliteter. Avhengig av hvor det skal legges kan du vurdere parkett, vinyl, gulvbelegg, korkgulv, heltre, epoxy, gummi fliser, linoleum, fliser eller til og med vegg-til-vegg-teppe.

Det er smart å tenke gjennom hva som er de viktigste egenskapene i de rommene du skal legge gulv. Gulvtypene har unike egenskaper og gir rommet ulik følelse og atmosfære. Praktiske egenskaper som slitestyrke, med ripefasthet og hardhet, og om det tåler vann kan være avgjørende. Hvordan gulvet eldres og forventet levetid er også viktig.

Når du skal velge gulv anbefaler vi at du bestiller gulvprøve før du kjøper. På den måten kan du se at laminaten eller parketten du får levert på døren passer til ditt hjem. Bilder på mobil og pc gjengir heller ikke alltid samme farge som i virkeligheten. Lyset kan også variere en del fra butikken til hvordan du har det hjemme.

Se video og les: Hvorfor det er så smart med gulvprøver?

Laminat vs. parkett

Hva er best av laminat og parkett? Det avhenger av hvilke egenskaper som er viktigst for deg.

I dag er det ikke like lett å se forskjell på parkett og laminat. Noen syns det er vanskelig å velge mellom dem. Du får enstavs laminat i mange fine farger. Eik-, ask- og furulaminat blir produsert i ganske naturtro imitasjon av 1-stavs parkett i tilhørende tresort.

I stedet for ekte tre har de fleste laminatgulv et design som etterligner treverk med et slitesterkt lag i laminert plast. Dette gjør laminatgulv svært hardt og motstandsdyktig mot riper og skader.

Men blir laminaten skadet blir den veldig stygg og eldes ikke med verdighet slik parkett gjør. Parketten lever estetisk sett bedre med skader og har den fordelen at den kan slipes og lakkeres eller oljes på nytt.

De som velger laminatgulv prioriterer gjerne pris og slitestyrke. Mens parkettgulv gjerne velges på grunn av det estetiske eller opplevelsen av det naturlige materialet.

Se video og les: Hva er parkettgulv?

Bildet: Laminat i arbeidsværelse

Hvordan legge laminat?

Å montere klikklaminat er så enkelt at alle kan få det til. Våre laminat klikkgulv kommer som planker med limfritt klikksystem og legges, på samme måte som parkett, enkelt med klikk. Det trengs ikke lim eller spiker siden gulvet monteres flytende. Underlag til montering av laminat kommer ann på hvor det legges og hva som er der fra før.

Du kan gjøre det enkelt og legge ny laminat oppå det gamle gulvet, eller rive opp det gamle gulvet først.

Laminatgulv kan legges rett på vannbåren varme eller elektriske varmekabler. Maks overflatetemperatur er 27°C.

Hvordan vaske laminat?

Gulvet er lett å rengjøre og krever ingen overflatebehandling. Det anbefales først og fremst å rengjøre gulvet med tørre rengjøringsmetoder, slik som å støvsuge og tørrmoppe gulvet.

Når laminaten skal vaskes med vann, er det viktig å bruke lite vann og riktig såpe. Pass på å ikke overdosere vaskemiddelet når det er nødvendig å rengjøre med vann. Bruk syntetiske vaskemidler som ajax ved fuktig renhold og prøv å begrense vannmengden. Vri opp kluten godt så det ikke ligger igjen mye vann på gulvet.

På kjøkkengulvet er det ofte fett som krever fuktig renhold. Bruk mikrofiberklut og vær sparsommelig med vaskemiddelet.

Laminat bør ikke rengjøres med grønnsåpe, natursåpe eller fettholdige vaskemidler. Da legger det seg en film igjen på overflaten som er vanskelig å fjerne. Når vannet fordamper etter vask blir såpe filmen igjen og kan til slutt danne et grått klissete belegg.

Vi leverer våre laminatgulv tilbud raskt til hele landet.

Se vårt utvalg mammut laminatgulv

Glem ikke underlag til laminat.

(Kilder: gulvfakta.nonrk.noSINTEF ByggforskPergo.no)

Handlekurv