Hvilken overflatebehandling er best for meg?

Lys parkett er veldig populært i Norge og det er disse parkettgulvene som selger mest i dag. De lyse parkettgulvene kommer ofte i en hvitmattlakket eller hvitoljet overflatebehandling. Disse to ulike overflatebehandlingene har ulike egenskaper. Det finnes fordeler og ulemper med både hvitoljet og hvitmattlakket parkettgulv. Den som skal kjøpe ny parkett bør se nærmere på disse ulempene og fordelene, og selv avgjøre hvilken overflatebehandling som passer best for deres bruk.
1-stav Douglasgran Vestland parkett

Lys parkett er veldig populært i Norge og det er disse parkettgulvene som selger mest i dag. De lyse parkettgulvene kommer ofte i en hvitmattlakket eller hvitoljet overflatebehandling. Disse to ulike overflatebehandlingene har ulike egenskaper. Det finnes fordeler og ulemper med både hvitoljet og hvitmattlakket parkettgulv. Den som skal kjøpe ny parkett bør se nærmere på disse ulempene og fordelene, og selv avgjøre hvilken overflatebehandling som passer best for deres bruk.

Hvitoljet parkett

Et hvitoljet parkettgulv har mange fine egenskaper. Et hvitoljet gulv har et fint treuttrykk, siden treets struktur kommer tydelig frem og man ser rett på treets overflate.

Hvitoljet parkettgulv har en veldig fin treoverflate.

Et hvitoljet parkettgulv har også en lun og behagelig overflate å gå på, siden man trår rett på treet. Det er også positivt at et hvitoljet gulv er fornybart. Parkettgulvet kan pleies og vedlikeholdes, og på den måten eldes parkettgulvet med verdighet. Hvis det kommer en ripe i parkettgulvet, vil ripen komme i selve treet. Det er mange som synes det er finere å få en ripe i treet, enn en ripe i lakken.

Det er hovedsakelig to ulemper med hvitoljet gulv. En av ulempene med en hvitoljet parkett, er at parketten krever mer vedlikehold og arbeid. Et hvitoljet gulv må pleies jevnlig for å mette treet med olje. Hvis et hvitoljet gulv er mettet, vil det være god motstand mot flekker. Hvis et hvitoljet gulv er umettet og tørt, vil det være sårbart for flekker. Den andre ulempen er at et hvitoljet parkettgulv er mer sårbart for flekker enn en hvitmattlakket parkett. Hvis det kommer søl på et hvitoljet gulv, vil dette komme rett på treet. Da er det som sagt viktig at treet er mettet med olje, for å unngå at søl trekker inn i treet og det blir flekker.

Hvitmattlakket parkett

Det positive med et hvitmattlakket parkettgulv er at det er en helt tett lakk på overflaten av gulvet, som beskytter mot flekker. En slik lakket overflate gir 100% beskyttelse mot flekker.

Hvitmattlakket parkett har god motstand mot flekker og krever ingen vedlikehold.

I tillegg er et hvitmattlakket gulv lettere å rengjøre enn et hvitoljet parkettgulv og det krever ingen vedlikehold. Det er derfor vesentlig mindre arbeid med et hvitmattlakket parkettgulv. Et hvitmattlakket gulv kan ligne mye på et hvitoljet gulv visuelt, siden det er lite gjenskinn i en hvitmattlakket overflate.

Ulempene med et hvitmattlakket gulv er at overflaten er litt mindre lun å gå på, siden man trår på lakken og ikke på selve treet. Parketten mister også litt av treuttrykket, siden overflaten er dekket av en lakk. Hvis det kommer riper i gulvet, vil ripene komme i lakkens overflate. Det kan være litt mer skjemmende enn en ripe i et hvitoljet parkettgulv.

PS: Et oljet parkettgulv har samme egenskapene som et hvitoljet parkettgulv. Et mattlakket parkettgulv har samme egenskapene som et hvitmattlakket parkettgulv. Den eneste forskjellen er at en hvitoljet og hvitmattlakket parkett har fått en hvitpigmentering. Artikkelen ovenfor vil derfor også beskrive forskjellene mellom et oljet og mattlakket parkettgulv.

Handlekurv