Hvordan pleie et oljet eller hvitoljet parkettgulv med pleieolje

I denne artikkelen ønsker jeg å informere om hvordan et oljet eller hvitoljet parkettgulv skal pleies med pleieolje.

En oljet eller hvitoljet parkett er grunnoljet på fabrikk.  Leverandør av parkettgulvet anbefaler at gulvet behandles med pleieolje etter at gulvet er montert. Det er behov for å gjennomføre en toppbehandling, slik at gulvet får en mettet overflate. Når et parkettgulv har en mettet overflate,  vil det være god motstand mot flekker i gulvet.

Vi anbefaler videre å pleie gulvet ca 1 gang i året, for å opprettholde en mettet overflate.

Her er en enkel bruksanvisning på hvordan pleie et oljet eller hvitoljet gulv:

  • Produkt, rom og gulvtemperatur bør være mellom 15-35 grader. Sørg for god ventilasjon, både under påføring og herding.
  • Vask gulvet og la gulvet tørke i minst 8 timer. Gulvet må være helt tørt, før man begynner å pleie gulvet.
  • Rist pleieoljen grundig før bruk.
  • Påfør ca 1 dl pleieolje pr. 4 kvm med feks en malerrull eller en bomullsklut.
  • La pleieoljen trekke godt inn i treet i ca 15 minutter. Du kan gjerne arbeide pleieoljen ned i treet ved polering eller ved å gå over med en bomullsklut.
  • Eter 15 minutter, så tørker du over gulvet med en ren og tørr bomullsklut. Det skal ikke være overskytende olje på overflaten etter at man har tørket over med bomullskluten. Overflaten må ikke virke våt.
  • Fortsett gradvis til hele gulvflaten er ferdigbehandlet.
  • La gulvet tørke i ca 24-48 timer ved ca 20 grader
  • Utsett ikke gulvet for vann de første 72 timene.
  • Nå kan gulvet tas i bruk.

PS: Husk å destruere alle oljevåte kluter, da disse kan være selvantennelige. Oppbevar disse klutene i metallbeholder med tett lokk, legg de i vann eller brenn dem rett etter bruk.

Jeg har et hvitoljet gulv hjemme og er veldig flink til å pleie parkettgulvet mitt. Jeg har fire barn og ikke en eneste flekk har kommet i gulvet. Grunnen er at jeg har opprettet et mettet trevirke og en mettet overflate i parkettgulvet mitt. Dette har jeg opparbeidet ved å pleie gulvet hyggig og regelmessig.

Et oljet eller hvitoljet parkettgulv som ikke pleies vil med tiden bli umettet og tørt. Da vil parkettgulvet bli veldig sårbart for flekker og det blir også ganske tungt å vaske gulvet.

Parkett.no har god erfaring med Woca sin pleieolje og denne pleieolje kan kjøpes hos Parkett.no.

Woca Maintenance olil. Pleie for parketten
Pleieolje natur til et oljet parkettgulv

Hvis man har et oljet gulv, så bruker man pleieolje natur. Hvis man har et hvitoljet gulv, så bruker man pleieolje hvit.

Til sist vil jeg anbefale alle som har oljet eller hvitoljet parkettgulv å vaske jevnlig med Woca sin natursåpe. Dette er en såpe med lav PH verdi og som er mild mot gulvet. Den lukter også godt. Hvis man har et oljet gulv, så bruker man natursåpe natur. Hvis man har et hvitoljet gulv, så bruker man natursåpe hvit.

Woca Natural Soap, vakemiddel for parkett.
Natursåpe natur fra Woca

Ta gjerne kontakt med Parkett.no, hvis du har spørsmål knyttet til vedlikehold og vask av et oljet eller hvitoljet gulv.

Legg igjen din kommentar