Reparere hakk i parkettgulvet

Parkett har et toppsjikt av tre og det er ikke uvanlig å få et hakk eller en ripe i et parkettgulv. Det kan likevel være frustrerende å oppdage at parkettgulvet har fått en ripe eller et hakk.
Smeltevoks

Skrevet av Jon-Inge

Parkett har et toppsjikt av tre og  det er ikke uvanlig å få et hakk eller en ripe i et parkettgulv.  Det kan likevel være frustrerende å oppdage at parkettgulvet har fått en ripe eller et hakk.

De gode nyhetene er at det er mulig å reparere slike riper, hakk og fordypninger i parketten.

Når uhellet er ute og det kommer en ripe eller et hakk i parkettgulvet, så anbefaler vi først å legge på en varm og vår klut på skadestedet. Da vil fibrene i treverket kunne reise seg igjen. Dette gjelder likevel bare på små fordypninger, hvor ikke trefibrene er revet i stykker.

Smeltevoks

Hvis det har kommet et dypt hakk i parketten, så anbefaler vi å reparere hakket med et reperasjonssett med smeltevoks. Smeltevoks har gode hefteegenskaper og hardheten i herdet konsistens er lik et løvtre.  Den forblir også elastisk og vil derfor følge treets bevegelser.

Det er mulig å kjøpe en plastkoffert med et stort fargespekter, gass-smelter, gassrefill, plastspatel, slipesvamp og rengjøringsklut. Sannsynligheten for at du finner en riktig farge til ditt parkettgulv i denne kofferten er stor.

Smeltevoks fra Novoryt

Hvis det er vanskelig å finne den rette fargen som passer til treets farge, så vil det være mulig å lage en egen farge ved å smelte sammen flere farger.

Vi anbefaler også å bruke en vannfast tusj og tegne inn strukturen i treet der hvor smeltevoksen har blitt lagt ned. Da vil utbedringen bli enda mer naturtro.

Det er enkelt å bruke smeltevoks. Du varmer opp et stemjern med en brenner og legger fargestiften på det varme jernet. Da vil den flytende voksen dryppe ned på skadestedet. Når voksen blir kald, så blir den helt hard. Da avslutter du med å ta det overflødige bort med en skrape eller en stålull. Hvis dette blir gjennomført på en god måte, så vil ikke skaden være særlig synlig når du står oppreist eller sitter på en stol og ser ned på skadestedet.

Formtre og reperasjonsvoks

Det finnes også andre materialer som kan brukes ved en utbedring, slik som formtre og reparasjonsvoks.

Formtre er vannbasert sparkel i trelignende kulører for reparasjon av skader og ujevnheter i treverk.  Når formtreet som er påført er gjennomherdet, må den beskyttes med lakk.

Formtre

Det finnes også noe som heter reparasjonsvoks. Det er plastiske vokser som man gnir over en sprekk eller ripe i parkettgulvet. Friksjonen som oppstår gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Disse finnes også i ulike farger. Her anbefaler vi å velge en nyanse mørkere enn gulvet du skal reparere, da, for da vil reparasjonen synes minst mulig.  Hvis du har et mørkt gulv som har fått en liten lys ripe, så kan du også retusjere med en spritbasert retusjeringspenn. Dette er lysekte pigment som trekker inn i treverket, slik at fargen ikke blir bleket over tid.

Reparasjonsvoks

Har du spørsmål knyttet til reparasjon av parkettgulv, så kan du ta kontakt med de ansatte hos Parkett.no.

Handlekurv