Hvitoljet eller hvitmattlakket parkett?

Et hvitoljet og et hvitmattlakket gulv har to helt forskjellig overflatebehandlinger og disse to overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper.
1-stav Eik Grefstadvika Ekstra bred Parkett

Skrevet av Jon- Inge

Vi erfarer at mange kunder spør oss om de bør velge et parkettgulv som har en hvitoljet eller en hvitmattlakket overflate, og hva som er mest slitesterkt av disse to.

Vi er opptatt av at vi ikke skal ta dette valget for kunden, men heller hjelpe kunden til å tenke gjennom hvilken overflatebehandling som passer best for den enkelte. Disse to ulike overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper. Den overflatebehandlingen som har de egenskapene som man verdsetter mest, bør avgjøre valget av overflatebehandling på et parkettgulv.

1-stav Eik Grefstadvika Ekstra bred Parkett
1-stav Eik Grefstadvika Ekstra bred Parkett i en åpen kjøkken/stue løsning

Lys parkett er populært i Norge

Lyse parkettgulv er populære i Norge og parkettgulv i denne fargekatetorien kommer i mange ulike lyse fargenyanser. Det finnes hvit parkett, gråhvit parkett, lys parkett med beige toner, lys parkett med varme undertoner, lys parkett med brune toner og mye mer.  I denne fargekategorien finnes det både hvitmattlakkede og hvitoljede parkettgulv.

Et hvitoljet gulv med brede plankebord

Et hvitoljet og et hvitmattlakket gulv har to helt forskjellig overflatebehandlinger og disse to overflatebehandlingene har sine fordeler og ulemper.

Her er en kort oversikt:

Hvitoljet overflate,  noen fordeler:

Parkettgulvet har et fint treuttrykk. Når man ser på gulvet, ser man rett på treet og dets struktur. Gulvet har rett og slett en treoverflate.

Parketten har en veldig lun og behagelig overflate. Det er veldig behagelig å gå barbent rett på treet.

Parketten kan vedlikeholdes og fornyes, og gulvet eldes med verdighet.

Hvis det kommer riper i parketten, så vil det være riper i treet og trestrukturen. Dette er finere og mer naturlig enn riper i lakken.

Hvitoljet overflate, noen ulemper:

Parketten er mer sårbar for flekker, da eventuelt søl vil havne rett på treet.

Det er mer vedlikehold med et hvitoljet parkettgulv. Parketten krever jevnlig vedlikehold og det er dermed med arbeid knyttet til et slikt gulv. Grunnen til at man pleier et oljet gulv, er at man skal mette treet med olje. Når et parkettgulv er mettet med olje, vil parkettgulvet være mer motstandsdyktig mot flekker. Et umettet og tørt parkettgulv vil være mer sårbart for flekker.

Hvitmattlakket overflate, noen fordeler:

Parkettgulvet har en hinne med lakk som beskytter gulvet mot flekker.  Det er svært vanskelig å få flekker i et hvitmattlakket parkettgulv.

Parketten er lett å vaske og tørrmoppe. Grunnen er at gulvet har en glattere overflate og en hinne med lakk.

Det er ingen vedlikehold og gulvet krever derfor mye mindre arbeid enn et hvitoljet parkettgulv.

Den hvitmattlakkede overflaten har minimalt med gjennskinn, noe som gjør at parkettgulvet visuelt kan se ut som et hvitoljet parkettgulv.

Hvitmattlakket overflate, noen ulemper:

Parketten har  en mindre lun overflate, siden man går på lakken og ikke på selve treet.

Parketten mister litt av treuttrykket og man har ingen trestruktur i overflaten.  Det er en glattere og mer slett overflate i parkettgulvet. ( Et børstet og hvitmattlakket gulv vil fjerne denne ulempen, da et slikt parkettgulv har struktur)

Når det dukker opp riper i gulvet, så vil det være riper i lakkens overflate. Disse ripene vil være der frem til man velger å slipe gulvet og lakke det på nytt. Det er mer skjemmende med riper i lakken, enn riper i treet.

Parkett.no finner du et godt utvalg parkett med både hvitoljet og hvitmattlakket overflate.

Handlekurv