Underlag til parkett

Det skal alltid brukes et underlag under et parkettgulv som monteres flytende. Det finnes ulike underlag som kan brukes og det er lett å bli usikker på hvilket underlag som vil være best å velge. Her håper vi å gjøre valget av parkettunderlag enklere.
Ullpapp

Skrevet av Jon-Inge. Sist oppdatert 4. Juni 2020.

Det skal alltid brukes et underlag under et parkettgulv som monteres flytende. Det finnes ulike underlag som kan brukes og det er lett å bli usikker på hvilket underlag som vil være best å velge. Her håper vi å gjøre valget av parkettunderlag enklere.

Underlag pro super med fuktsperre
Underlag pro super med fuktsperre for undergulv av betong/støp

Hvorfor bruke underlag?

Et parkettunderlag skal først og fremst hindre gnisninger mellom parkettgulv og undergulv. I tillegg skal underlaget gjøre parketten mer komfortabel å gå på. Noen underlag gir også trinnlyd og trommelydsdemping. Til sist er det enkelte underlag som har en utjevnende effekt og som har isolerende evne.

Typer underlag

  1. Ullpapp. Dette underlaget finnes både i 1mm og 2mm. Ullpapp er svært formstabilt og gjør at det blir veldig lite svikt under parkett. 
  2. Underlag Pro super. Dette parkettunderlaget er 2 mm tykt og som har god trykkfasthet ( >70 kPa).  Underlaget har i tillegg både trinnlyd og trommelydsdemping. Dette er et kvalitetsunderlag for de som ønsker å ha en ekstra god kvalitet på underlaget. Underlaget har også en utjevnende effekt.
  3. Underlag Pro super med fuktsperre. Dette er et underlag som er 2 mm tykt og som har svært god trykkfasthet (>70 kPa) Underlaget har i tillegg både trinnlyd og trommelydsdemping. Dette er kvalitetsunderlag for de som ønsker å ha ekstra god kvalitet på underlaget under parketten. Underlaget har også en utjevnende effekt.
  4. Proplate 30SDette er en isolasjonsplate i XPS og er et kvalitetsunderlag. Meget god isolasjonsevne mot kald grunn og høy trykkfasthet på (>400kpa). Underlaget har også trinnlyd og trommelydsdemping, samt en utjevnende effekt.
  5. Det finnes også rimeligere alternativer til underlag pro super og underlag Pro super med fuktsperre. Det er Underlag Proøkonomi og Underlag Proøkonomi med fuktsperre.

Underlag uten fuktsperre brukes på undergulv av spon/tre. Underlag med fuktsperre brukes på undergulv av betong/støp. Hvis Proplate 30S skal brukes på betong/støp, så må det først monteres en fuktsperre.

Ullpapp
Ullpapp

Fuktsperre på betong/støp.

Hvis et parkettgulv skal monteres på et undergulv av betong, er det et krav fra produsent at det i tillegg til parkettunderlag må monteres en fuktsperre. En fuktsperre er en 0,2 mm aldringsbestandig PE-folie. Denne skal legges med minst 200 mm overlapping. 

Støp, betong og avrettingsmasse kan inneholde eller lede fukt. Parkett er et hygroskopisk materiale som tar til seg fuktighet fra omgivelsene og tar skade av fuktpåvirkning fra undergulvet. En fuktsperre skal hindre slik fuktpåvirkning.

Det finnes kombiunderlag som er underlag med fuktsperre. På den måten unngår man å montere 0,2 mm diffusjonssperre og deretter et seperat underlag. Kombiunderlag er et parkettunderlag hvor det er lagt inn fuktsperre i underlaget. Parkett.no selger to kombiunderlag med Fuktsperre, som er egnet til undergulv av betong/støp. Du finner disse underlagene her: Underlag

Trenger du mer veiledning? Ta kontakt med oss på chat, e-post eller telefon.

Med flytende legging av parkett menes montering der gulvet ikke limes eller skrus fast mot underlag. Siden treverk utvider seg og krymper ved endring i temperatur, trykk og fuktighet hjelper dette mot glipper og andre ujevnheter i gulvet. Det er også raskere å legge.

Handlekurv