1-stav og 3-stav parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

Miljøbilde parkett i stue

 

1-stav parkett og 3-stav parkett har en helt lik oppbygning. De består begge av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Parketten er konstruert på denne måten, for at den skal være mest mulig formstabil.

Hva er så forskjellen mellom 1-stav parkett og 3-stav parkett?

Det er først og fremst en visuell forskjell i toppsjiktet.

1-stav parkett består av en stykk bred stav i toppsjiktet, slik at parketten ser ut som et plankegulv.  Det er mange som synes  at 1-stav parkett får et mer eksklusivt uttrykk enn 3-stav parkett.  Siden staven er så bred og lang, vil man se en større del av trestrammen i hvert enkelt bord. Dette gjør at det blir et flott treuutrykk i parketten. Staven som dekker toppsjiktet i en 1-stav parkett er ofte mellom 140-240 mm bred og 1800-2400 mm lang. Denne ene staven dekker altså et helt plankebord.

 

Enstav parkett med fint plankegulv utseende.

1-stav Douglasgran med fint plankegulv utseende.

3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som tilsammen dekker bredden i  et plankebord. Disse stavene kan være ca 40-80 mm brede og ca 100 mm lange. 3-stav parkettgulv har det mange kaller et «vanlig» parkettgulv utseende.  En 3-stav parkett får ofte et litt mer livlig uttrykk enn 1-stav parkett, for de små stavene har ofte sitt eget spill og sin egen fargesjatering.

Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.

Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.

Vår erfaring er at 1-stav parkett er mest populær. Både 1-stav parkett og 3-stav parkett får du kjøpt hos Parkett.no.

Legg igjen din kommentar