1-stav og 3-stav parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

Miljøbilde parkett i stue

 

1-stav parkett og 3-stav parkett har en helt lik oppbygning. De består begge av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Parketten er konstruert på denne måten, for at den skal være mest mulig formstabil.

Hva er så forskjellen mellom 1-stav parkett og 3-stav parkett?

Det er først og fremst en visuell forskjell i toppsjiktet.

1-stav parkett består av en stykk bred stav i toppsjiktet, slik at parketten ser ut som et plankegulv.  Det er mange som synes  at 1-stav parkett får et mer eksklusivt uttrykk enn 3-stav parkett.  Siden staven er så bred og lang, vil man se en større del av trestrammen i hvert enkelt bord. Dette gjør at det blir et flott treuutrykk i parketten. Staven som dekker toppsjiktet i en 1-stav parkett er ofte mellom 140-240 mm bred og 1800-2400 mm lang. Denne ene staven dekker altså et helt plankebord.

 

Enstav parkett med fint plankegulv utseende.

1-stav parkett med fint plankegulv utseende.

3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som tilsammen dekker bredden i  et plankebord. Disse stavene kan være ca 40-80 mm brede og ca 100 mm lange. 3-stav parkettgulv har det mange kaller et «vanlig» parkettgulv utseende.  En 3-stav parkett får ofte et litt mer livlig uttrykk enn 1-stav parkett, for de små stavene har ofte sitt eget spill og sin egen fargesjatering.

trestav Ask Beerenberg, en parkett med et livlig uttrykk.

3-stav Ask Beerenberg, en parkett med et livlig uttrykk.

Vår erfaring er at 1-stav parkett er mest populær. Både 1-stav parkett og 3-stav parkett får du kjøpt hos Parkett.no.

Legg igjen din kommentar