1-stav og 3-stav parkett

1-stav lamellparkett og 3-stav lamellparkett har en helt lik oppbygning. De er begge krysslaminert med 3 sjikt. De tre sjiktene består av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt.
1-stav Eik Svalbard Parkett

Skrevet av Jon-Inge Heldal

1-stav parkett og 3-stav parkett er bygd opp på samme måte, les mer om lamellparkett. Hva er parkett?

1-stav lamellparkett og 3-stav lamellparkett har en helt lik oppbygning. De er begge krysslaminert med 3 sjikt. De tre sjiktene består av et toppsjikt, et midtsjikt/tverrsjikt og et bunnsjikt. Parketten er konstruert på denne måten, for at den skal være mest mulig formstabil. Toppsjiktet, eller slitesjiktet, består av det treslaget parketten har navn etter. Midtsjiktet består som regel av gran eller furu og har fiberretning vinkelrett i forhold til toppsjiktet. Den skal motvirke toppsjiktets svelling og krymping i bredden og kalles også for sperresjiktet. Undersiden består av et sjikt av nåletre med samme fiberretning som toppsjiktet. Dette kalles også balansesjiktet, fordi det skal balansere toppsjiktets svelling og krymping slik at parketten holder seg plan.

Hva er så forskjellen mellom 1-stav parkett og 3-stav parkett?

Det er først og fremst en visuell forskjell i toppsjiktet.

1-stav parkett består av en stykk bred stav i toppsjiktet, slik at parketten ser ut som et plankegulv.  Det er mange som synes  at 1-stav parkett får et mer eksklusivt uttrykk enn 3-stav parkett.  Når staven i toppsjiktet er så bred , vil man se en større del av trestrammen i hvert enkelt bord. Dette gjør at det blir et flott naturuttrykk i parketten, parketten får et mer eksklusivt utseende og et roligere uttrykk. Staven som dekker toppsjiktet i en 1-stav parkett er ofte mellom 140-260 mm bred og mellom 1800-2400 mm lang. Denne ene staven dekker altså et helt plankebord.

1-stav Douglasgran med fint plankegulv utseende.

3-stav parkett består av 3 staver i toppsjiktet som tilsammen dekker bredden i  et plankebord. Disse stavene kan være ca 40-80 mm brede og ca 100 mm lange. 3-stav parkettgulv har et «vanlig» parkettgulv utseende. 3-stav lamellparkett får ofte et litt mer livlig utseende enn enstav parkett,. Grunnen er at hver eneste lamell i gulvet har sin helt egen struktur, spill og fargenyanse.

3-stav Eik Classic hvitoljet, en parkett med et livlig uttrykk.

Handlekurv