Herdet Tregulv vs Parkett

Herdet tregulv er et relativt nytt produkt, så det er mange som ikke vet hva Herdet tregulv er og hva som skiller Herdet tregulv fra vanlig parkett. I denne artikkelen beskriver vi egenskapene til herdet tregulv, og hva som er fordelene og ulempene med å velge herdet tregulv versus Parkett.

Hva er Herdet Tregulv?

Herdet tregulv har et navn som kan være noe villedende. Det ikke er snakk om et massivt tregulv eller heltregulv, slik navnet kanskje kan antyde. Navnet kan skape en forståelse av at dette er et heltregulv som er herdet, noe det ikke er.

Herdet tregulv er nærmere et laminatgulv i oppbygningen. Herdet tregulv har en tynn herdet treoverflate i toppsjiktet på ca 0,6 mm, et midtsjikt av HDF og et bunnsjikt av trefiner. Til sammenligning har laminat tilsvarende oppbygning, men vil ha plastlaminat som etterligner utseende til et tregulv i toppsjiktet. Laminat har et fotografiavtrykk av tre på toppen, mens herdet tregulv har en ekte treoverflate . Kanskje burde Herdet tregulv heller hatt et navn som var mer forklarende for deg som skal vurdere gulvtypen. Laminatgulv med treoverflate vil være et mer beskrivende navn.

Bildet er hentet fra Gulvfakta i en artikkel om herdet tregulv.
På bildet over vises et eksempel på hvordan et herdet tregulv kan være bygget opp.
I bunnsjiktet er det trefiner.
I midtsjiktet/kjernen er det en HDF.
Deretter er det et lag med trepulver/mineralpulver.
Det tynne toppsjiktet i eik blir deretter varmpresset ned i pulveret.
Til sist blir det lagt en mattlakk på toppen av overflaten.

Et herdet tregulv som er produsert som bildet over viser, har en brinell verdi på 10.0, mens brinell verdi på et vanlig parkettgulv i eik er på 3,7. Les mer om Brinellverdi her

Det finnes mange produsenter og leverandører av herdet tregulv. Det brukes ulik teknologi for å utvikle en herdet overflate som tåler mye mer enn vanlig treverk. Det som er fellesnevneren er et bunnsjikt med trefiner, et midtsjikt/kjerne i HDF og et tynt toppsjikt i herdet eik.

På bildet over kan du se oppbygningen på et annet herdet tregulv. Bildet er hentet fra produktene North Wood.

Det vil ikke være mulig å slipe et herdet tregulv, da toppsjiktet i treverk er så tynt. Det skal heller ikke være nødvendig, da herdet tregulv har svært sterk overflate og god slitasjestyrke. Mange leverandører av herdet tregulv forteller at herdet tregulv har en like sterk overflate som et laminatgulv, at det er god motstand mot vannsøl og at gulvene har slitasjegaranti.  Det er viktig å notere at dette handler om allmenn slitasje og at herdet tregulv ikke har en garanti mot riper eller en garanti på at det det ikke kan skje skader på gulvet.

Et faktum er at en hard overflate også kan få riper, og ripene blir ofte mer synlige på en hard overflate. Hvis uhellet skulle være ute og det skulle komme en ripe i en hard overflate som herdet tregulv, så vil det bli et brudd i en hard overflate og ripen kan bli veldig skjemmende.  En utfordring med herdet tregulv er mikroriper. Mange erfarer at det vil være mulig å få mikroriper i overflaten på et herdet tregulv og dette kan skje hvis det dras harde eller skarpe gjenstander over gulvet. Det er produsenter av herdet tregulv som har tatt tak i denne problemstilling og som har utviklet en elastisk lakk på toppen av gulvet, slik at det skal være bedre motstand mot mikroriper.

Det er mulig å få et hakk i et herdet tregulv, selv om det skal mye mer til enn å et vanlig parkettgulv.  Ja, det kan være veldig vanskelig å få hakk i et herdet tregulv- men merk at det er fullt mulig. Hvis uhellet først er ute, vil hakket i et herdet gulvet bli noe mer skjemmende enn på et parkettgulv.

Video med påføring av skade på herdet tregulv, oljet parkett og lakkert parkett.

Herdet tregulv kan være et godt alternativ for dem som ønsker et formstabilt og slitasjesterkt gulv som tåler relativt godt vannsøl og som ønsker god motstand mot flekker. Ulempen er at eventuelle riper eller hakk i en såpass hard overflate kan bli ganske skjemmende

Fordeler Herdet tregulv

 • Slitasjesterk og hard overflate som tåler mye
 • Treoverflate som gir et ekte treutseende
 • Bedre motstand mot vann, enn alternativet parkett
 • Formstabilt

Ulemper Herdet tregulv

 • Kan ikke slipes
 • Hvis uhellet er ute, kan riper og hakk i en hard overflate være skjemmende.

Parkett

Parkett har vært i det norske markedet i mange år og det er tradisjon for å velge parkett til sitt hjem.

Parkett eller lamellparkett som er det mer presise navnet er bygget opp med 3- sjikt. Et bunnsjikt, et midtsjikt og et toppsjikt. Bunnsjikt og midtsjikt består ofte av nåletre. Deretter har toppsjiktet det treslaget som gir parketten navn. Hvis det er eik i toppsjiktet, så er det en eikparkett.

Les mer om hva er Parkett: her

Det må minimum være et toppsjikt på 2,5 mm, for at et produkt skal være et parkettgulv. Et herdet tregulv er derfor ikke et parkettgulv, da toppsjiktet er mye tynnere enn dette. Et parkettgulv har ofte et toppsjikt på alt fra 2.5 mm og opp til 4 mm.

Et parkettgulv har minimum 2,5 mm toppsjikt, noe som betyr at at man har mulighet til å slipe gulvet når gulvet er slitt. På denne måten fornyes gulvet og gulvet blir som nytt. Parkett har en god slitasjestyrke, spesielt hvis man velger en parkett i et treslag som har en naturlig hardhet. Eik og Ask parkett har for eksempel god slitasjestyrke og vil fungere godt i et norsk hjem. Det vil likevel være mykere enn herdet tregulv, og det vil være lettere å få hakk og riper. Fordelen med en mykere overflate er at riper og hakk blir mindre skjemmende.

Parkettgulv vil være mer sårbart for vannsøl enn ett herdet tregulv.

Fordeler Parkett

 • Kan slipes og kan på den måten fornyes. Eventuell hakk og riper i gulvet bli forsvinne ved en sliping.
 • Mykere overflate og kan derfor oppleves lunere.
 • Riper og hakk blir mindre skjemmende

Ulemper Parkett

 • Får lettere hakk og riper
 • Litt mer sårbar for vannsøl
 • Litt mer sårbar for flekker

Miljøperspektivet

Herdete tregulv har en grønn miljøprofil. Bakgrunnen er at det er stor råvaremangel på eik. Ved å produsere Herdet tregulv vil en produsent kunne produsere 5 ganger mer gulv av samme mengde tre, enn ved tradisjonell parkettgulvproduksjon. Herdet tregulv er også slitasjesterke, slik at levetiden skal være lang. Noen av produsentene reklamerer også med at produktene deres er 100% resirkulerbære. Ved å kjøpe et herdet tregulv, vil det i teorien være mulig å ha dette gulvet resten av sitt liv.

Det vil likevel være like miljøvennlig å kjøpe et parkettgulv. Et parkettgulv kan slipes 1-3 ganger, alt etter hvor tykt toppsjiktet i parketten er. Slipes parkettgulvet, så vil parketten kunne vare opptil 40-60 år. Det vil derfor være fullt mulig å kjøpe et parkettgulv og ha dette gulvet resten av sitt liv. Da vil dette være et bærekraftig alternativt. Parkett.no oppfordrer alle til å ta vare på sitt parkettgulv og slipe gulvet, fremfor å kjøpe et nytt parkettgulv.

Handlekurv