Hva er parkett?

Vet du hva parkett er laget av? Når man skal velge nytt gulv kan det fort bli litt forvirring rundt typer gulv. For de fleste er målet å finne et gulv av god kvalitet til en fornuftig pris som er enkelt å legge. Parkett er et tregulv som er mer stabilt enn heltre men med samme vakre og lune følelse. Det er mange typer parkett men de fleste har følgende ting til felles.
Video: Hva er parkett?

Vet du hva parkett er laget av? Når man skal velge nytt gulv kan det fort bli litt forvirring rundt typer gulv. For de fleste er målet å finne et gulv av god kvalitet til en fornuftig pris som er enkelt å legge. Parkett er et tregulv som er mer stabilt enn heltre, men med samme vakre og lune følelse. Det er mange typer parkett men de fleste har følgende ting til felles.

Lesetid: 5 min   Skrevet av: Jon-Inge Heldal

 Se video om parkettgulvets oppbygging.

Hva er parkett laget av?

Parkettgulv kan være bygget opp med 3 sjikt. Dette heter på fagspråket lamellparkett, fordi den er bygd opp med flere lag. Lag, lamell og sjikt blir brukt om hverandre og betyr det samme i denne sammenheng. Parkettgulv, også omtalt som lamellparkett eller flersjiktsparkett, består av et toppsjikt, et midtsjikt og et bunnsjikt. Den totale tykkelse på et slikt parkettgulv varierer fra 13-15 mm. 

Toppsjiktet blir også kalt for slitesjikt, og består av det treslaget som gulvet har navn etter. Hvis det er eik i toppsjiktet, vil det være en eikeparkett. Det må være minimum 2,5 mm tykkelse i toppsjiktet for at det skal kunne defineres som parkettgulv.

Tverrsjiktet består vanligvis av gran eller furu, som ligger vinkelrett mot toppsjiktet. Oppgaven til midtsjiktet er å minimere bevegelsen i parkettgulvet.

Bunnsjiktet består også vanligvis av et nåletre og er et stabiliserings lag som legges med samme retning som toppsjiktet.

Årsaken til at parkettgulv/lamellparkett blir produsert med 3 horisontale sjikt, som ligger i kryss, er at gulvet skal være så formstabilt som mulig. Våre parkettgulv monteres flytende og med en enkel klikk. Parkettgulv kan monteres på gulvvarme, med unntak av lønn og bøk.

1-stav og 3-stav parkettgulv

Oppbyggingen med lameller er lik på 1-stav og 3-stav parkettgulv. Forskjellen er visuell i toppsjiktet. Slitestyrken er lik men prisen er litt høyere på 1-stav parkettgulv.

1-stav parkett eller enstavs parkett ser ut som et plankegulv og har mer eksklusivt uttrykk en 3-stav. Staven dekker altså hele topplaget og er mellom 140 – 260 mm bred, og 1800 – 2400 mm lang.

3-stav parkett har tre synlige staver i topplaget som gir et mer livlig uttrykk med unikt spill og fargesjattering.

Mønsterparkett som fiskebensparkett har også slik lamellkonstruksjon men kommer i mindre enstavs plankebord.

Det finnes også parkett som kommer i massive staver eller bord. Det er likevel lamellparkett som folk flest forbinder med parkett i dag. Massive bord eller staver blir ofte omtalt som heltregulv, selv om dette ikke et helt korrekt. Se definisjon parkett lenger ned i artikkelen.

Tresorter i gulv

Treslag som ofte brukes i toppsjiktet og gir navn til type parkett.

Løvtre:

Nåletre:

Overflatebehandling på parkett

Det er mest vanlig å kjøpe parkett som er ferdig overflatebehandlet. Parkettgulv blir ofte levert med en lakket eller oljet overflate. Det er mulig å kjøpe parkett i alle mulige farger, da det er vanlig å fargebehandle parkettgulv. Et parkettgulv kan slipes flere ganger, og har derfor i utgangspunktet en lang levetid.

Se vårt utvalg av lysemellombrune og mørke parkettgulv.

Flere typer tregulv

Laminat, tynnparkett og heltregulv er ikke pr definisjon et parkettgulv.

Laminatgulv består av en slitesterk overflate med en dekorfilm. Dekor filmen er et fotografi avtrykk av tre. Kjernen består at en HDF og det er en stabiliserende film i bunn.

Tynnparkett har et tynnere toppsjikt enn parkett. Det vanligste er at toppsjiktet er ca 1 mm tykt. Deretter er det et midtsjikt i HDF og en bakside av trefinér.

Heltregulv eller massivparkett er et gulv som består av et treslag tvers gjennom. Disse gulvene må enten hellimes eller skrus til undergulv. Det er enklere å legge nytt gulv av parkett og laminat, som har gode klikk-løsninger. Heltregulv er ofte 20-22 mm tykke og kan monteres rett på bjelkelaget.

Hva er forskjellen på tarkett og parkett?

Til sist kan det være greit å avklare et vanlig spørsmål, nemlig hva er forskjellen på Tarkett og parkett. Tarkett er ikke en gulvtype, men en produsent som blant annet produserer parkett, vinyl, linoleum, sportsgulv og laminat.

Parkett definisjon

Store Norske Leksikon Definerer parkett som:

“Parkettgulv, gulvbelegg med slitesjikt av tre; produseres både som massive og laminerte parkettstaver eller parkettbord. Staver er gjerne av massivt tre, og overflaten består av et trestykke. Parkettbord er gjerne noe større elementer der overflaten er satt sammen av flere parkettstaver. Parkettbordene kan være flere massive staver som er limt sammen, men det vanligste er såkalt lamellparkett der bordene består av tre sammenlimte sjikt. Toppsjiktet består da av spesielt sortert trevirke av det treslaget som gir parketten navn, i midten er et sjikt av gran eller furu med fiberretning vinkelrett i forhold til toppsjiktet, og undersjiktet er nåletre med samme fiberretning som toppsjiktet.”

Se vårt brede utvalg i parkett og parkett på tilbud.

Finn ut hvordan gulvet monteres og hvordan gulvet regjøres.

Referanse:

Store Norske Leksikon om parkett: https://snl.no/parkettgulv

Handlekurv