Hva skal jeg velge, laminat eller parkett?

Når nordmenn skal velge gulv til sin bolig, er det ofte naturlig å stille spørsmålet om man skal velge laminat eller parkett. Laminat og parkett har sine fordeler og sine ulemper. Det er hvilke egenskaper du verdsetter mest som bør avgjøre hvilket gulv du skal velge å montere.
Parkett Toke Eik

Laminat

Laminat består av tre sjikt. Det er en plate i bunnsjiktet, deretter et midtsjikt i HDF og til sist er toppsjikt som består av plastlaminat som ofte etterligner utseende til et tregulv.

Fordeler Laminat

Laminat er generelt sett rimeligere enn parkett, men det er fullt mulig å kjøpe laminat i en høyere prisklasse. Prisen kan derfor være en fordel når en skal velge gulv til sin bolig.

Laminat er også soleklart mer slitasjesterkt enn parkett, da overflaten er veldig hard og sterk. Den tåler mer både når det gjelder riper og trykk.

Laminatgulv med en svært sterk overflate

I tillegg er mange laminatgulv veldig naturtro, slik at det kan være vanskelig å skille fotografiavtrykket fra ekte treverk.

Det er ikke så stor forskjell på lyd. Når det gjelder lydisolasjon, så kommer parkett og laminat veldig likt ut. Det er ikke store forskjeller mellom trinnlyd i samme rom eller til etasjen under.

Ulemper laminat

Et fotografiavtrykk av treverk vil aldri slå orginalen. En kopi vil aldri bli 100% likt originalen og derfor kan en konklusjon være at et parkettgulv vil være et finere produkt enn laminat. I et laminatgulv vil det samme fotografiavtrykket gå igjen i gulvet, mens i et parkettgulv vil hvert enkelt plankebord i gulvet være et helt unikt avtrykk fra naturen. Et avtrykk fra naturen som kun finnes i ditt parkettgulv.

Et hardt gulv har bedre motstand mot riper. Likevel vil det være slik at hvis uhellet først er ute og det kommer en ripe i et laminatgulv, så vil den ripen være ekstra skjemmende. Det blir en veldig synlig ripe i en hard overflate. Blir et laminatgulv først skadet, så blir det en stygg skade.

Et hardt gulv vil være mindre komfortabelt å gå på, enn alternativet som er parkett. Laminat er noe kaldere å gå på, enn alternativet som er parkett

Parkett

Parkett finnes i ulike utgaver. Det finnes som heltregulv/massivt gulv som består av ett tykt plankebord med massivt tre som ofte er på 20 mm tykkelse. Disse må enten hellimes eller skrues til undergulv. Deretter finnes det noe som kalles lamellparkett som består av tre sjikt av ulike tresorter. Det er nok dette produktet som folk flest forbinder med parkett i dag. I bunnsjiktet er det ofte nåletre, i midtsjiktet er det ofte nåletre og i toppsjiktet finnes det treslaget som gir parketten navn. Hvis det er eik parkett, så er det for eksempel eik i toppsjiktet. Denne parketten monteres flytende med klikk og er ofte 14 mm tykk.

Fordeler parkett

Et parkettgulv er et avtrykk fra naturen og hvert enkelt plankebord i gulvet er helt unikt. Alle plankebordene i et parkettgulv kommer fra trær som har stått i en skog. Det vil derfor være riktig å si at parkett generelt er finere å se på enn laminat. Mange setter pris på parkettens naturlige variasjoner i farge og mønster.

Et vakkert parkettgulv med avtrykk fra naturen

Parkett har mykere overflate og eventuelle riper og hakk blir dermed mindre skjemmende, enn i et hard overflate hvor ripen blir tydeligere.

Parkett er udiskutabelt lunere å gå på. Parketten føles lunere, fordi treverk isolerer bedre enn laminat.

Et parkettgulv med en lun treoverflate

Hvis man velger oljet parkettgulv og pleier denne jevnlig, vil parketten eldes med verdighet. I tillegg vil parkett være et gulv som kan fornyes ved å slipe gulvet og dermed vil man få en helt ny overflate.

Det er ikke så stor forskjell på lyd. Når det gjelder lydisolasjon, så kommer parkett og laminat veldig likt ut. Det er ikke store forskjeller mellom trinnlyd i samme rom eller til etasjen under.

Ulemper parkett

Parkettens hardhet defineres av treslagets hardhet. Furu parkett er for eksempel mykere enn eik parkett. Det vil derfor være ulik hardhet i ulike parkettgulv. Uansett vil et parkettgulv være mykere enn laminat. Det vil derfor være lettere å få hakk og riper i et parkettgulv.

Parkett kan lettere få tørkeskader enn laminat, da parketten beveger seg mer enn laminat i takt med årstidene.

Parkett er generelt sett noe dyrere enn laminat, men det finnes parkett i alle prisklasser. Pris på parkett defineres blant annet av sorteringsklasse og dimensjoner på plankebord.

Vi prøver å kategorisere

Det vil være mulig å kategorisere kundene som velger laminat og de som velger parkett. De som vektlegger funksjon og pris vil gjerne velge laminat, mens de som vektlegger opplevelse og funksjon vil velge parkett.

Lær mer om forskjellene mellom Laminat og parkett: Parkett eller Laminat?

Handlekurv