Parkett eller Laminat?

Mange som ser etter nytt gulv er usikre på om de skal velge parkett eller laminatgulv. De fleste velger parkett, men det kan være vanskelig å vite hva en skal velge. Utseende på laminat er blitt ganske likt parkett, men det er stor forskjell på konstruksjon og kvalitet. Så hva er best av laminat og parkett? Svaret er avhengig av hva som er viktigst for deg og hvor gulvet skal ligge.
1-stav Eik Solheim rustikk parkett

Mange som ser etter nytt gulv er usikre på om de skal velge parkett eller laminatgulv. De fleste velger parkett, men det kan være vanskelig å vite hva en skal velge. Utseende på laminat er blitt ganske likt parkett, men det er stor forskjell på konstruksjon og kvalitet. Så hva er best av laminat og parkett? Svaret er avhengig av hva som er viktigst for deg og hvor gulvet skal ligge.

Forskjellen på Parkett og Laminat

Parkett og Laminat tabell

Tabellen over sammenligner de viktigste egenskapene til gulvtypene.

Oppussing hjemme

I løpet av året pusser ca. en million norske husstander opp hjemme. Øverst på ønskelisten står gjerne et fint nytt gulv. Mange bytter ut en gul 3-stavs 90-talls parkett med enstavsbord med et lysere utseende.

Gulvet er en stor flate som påvirker hjemmets utseende og hverdagens bruk og renhold. Det er en viktig avgjørelse siden det gjerne blir liggende lenge før det byttes.

Selv om stil og uttrykk er viktig er ikke alltid tregulv og parkett det eneste alternativet. For de som har småbarn og hunder kan laminat være en aktuell løsning.

Det er stor forskjell på parkett og laminat

Laminat er gjerne en etterligning av et enstavs parkettgulv. Selv om det er blitt vanskeligere å skille laminat fra ekte tregulv er konstruksjonen helt ulik. Parketten vi selger er 3 sjikt treverk mens laminatgulv er en HDF plate med forsterket plastlaminat over.

Vil du vite mer om gulvenes oppbyggning kan du se video og lese her:

Hva er parkett laget av?

Hva er laminat laget av?

Selv om laminat har blitt likere ekte treverk ser du tydelig forskjell på laminat og oljet parkett. Sammenligner du laminat med en lakkert parkett er det fortsatt en synlig forskjell, men det er større likheter her.

1-stav Eik Solheim rustikk parkett
1-stav Eik Solheim rustikk parkett i en lys stue

Oljet eller Lakkert Parkett

Parkett finnes i mange varianter og det blir en grov forenkling å omtale parkett som om alle parkettgulv har like egenskaper. Så vi deler de opp i oljet og lakkert for å få en litt mer nyansert sammenligning mellom egenskapene til parkett typene og laminat.  

Oljet Parkett

Oljet parkettgulv er gjerne interiørdesignerens valg. Det er det vakreste gulvet og er best å gå på. Det krever mer vedlikehold enn lakkert parkett og tåler minst fuktighet. Til gjengjeld er det lettest å reparere.

Om gulvet oljes til rett tid og rengjøres riktig vil det holde seg fint.  Ja, et oljet parkettgulv eldes med verdighet og blir egentlig bare vakrere og vakrere, hvis det pleies og rengjøres riktig. Du kan også bruke Osmo Hardvoksolje som gir en mer vannavvisende og slitesterk overflate på det oljede parkettgulvet.

Lakkert Parkett

Parkettgulv med lakkert overflate vil ha god slitestyrke og kreve ingen vedlikehold. Lys mattlakkert enstavs parkett med børstet matt overflate har lenge vært et populært valg i vår nettbutikk. Den børstede overflaten gir et fint treuttrykk og en lun overflate. Sammen med den matte lakken vil parkettoverflaten ligne mer på en eksklusiv oljet parkett enn den typiske blanke lakken.

Underlaget til gulvet er viktig

Våre laminat- og parkettgulv monteres flytende, med unntak av fiskebensgulv. Det vil si at bordene festes sammen med klikk og festes ikke til undergulvet.

Det finnes mange typer underlag avhengig av hva gulvet skal legges på. Underlaget hindrer knirk og gnisninger og gir trinnlydsdemping og lydisolering. Skal parketten monteres på støp eller betong skal det monteres fuktbrems.

Du finner gulvunderlag i vår nettbutikk.

Budsjett

Pris er ofte avgjørende når du skal pusse opp gulvet. Laminat koster som regel mindre enn parkett. Det er smart å kjøpe et gulv du liker. Det dyreste er å bytte gulv etter kort tid.

Hos parkett.no strekker vi oss så langt vi kan for å tilby de vakreste parkettgulvene til priser som er nærmere laminat enn de fleste andre. I tillegg har vi gode laminatgulv til dem som trenger mest mulig slitestyrke for prisen.

Herdet Tregulv

Det finnes et tredje alternativ for deg som ikke vil velge mellom slitestyrke og ekte treverk. Herdet tregulv tåler høye heler og uhell men er ektre tre i brede bord. Lær mer om Herdet tregulv.

1-stav Eik Solheim Bred Parkett
1-stav Eik Solheim Bred Parkett i et stort soverom

 


Spørsmål som hjelper med gulvvalget:

  1. Hva skal gulvet tåle?
  2. I hvilket rom skal gulvet legges?
  3. Hvor mye vedlikehold trenger gulvet?
  4. Skal jeg ha vannbåren eller elektrisk gulvvarme?
  5. Hvilket utseende liker jeg?

1. Hva skal gulvet tåle?

Glade hunder, små barn i fullt firsprang og lystige venninner på høye hæler er hyggelige elementer i et hjem. Men kan gi hakk og riper. Da er laminat et godt alternativ.

2. I hvilket rom skal gulvet legges?

 

Gang

Er det fare for mye aktivitet og fuktighet kan du legge laminat i gangen. Laminat tåler heller ikke mye vann. Blir det liggende mye fuktighet på gulvet og det kommer vann ned i skjøtene kan laminaten svelle og bli ødelagt. Laminat tåler mer enn parkettgulv uten å få skade siden den har en hardere overflate.

 

Kjøkken

Laminat tåler mer slitasje og matsøl. De som velger laminat på kjøkken legger ofte laminat i resten av boligen, av hensyn til helheten. Avhengig av planløsningen kan du velge en parkett til stue og soverom, og legge en laminat som ligner i kjøkken og gang. Har du åpen kjøkkenløsning blir det naturlig med samme gulv i stue og kjøkken.

Stue og Soverom

På grunn av den kaldere og hardere overflaten til laminat er det naturlig å velge en lunere parkett på oppholdsrom som stue og soverom. I Norge har de fleste parkettgulv i stue.

Våtrom

På bad og vaskerom er det mest vanlig med fliser eller gulvbelegg på gulvet.

Helhet

Her i Skandinavia vektlegger vi helheten svært høyt og legger helst samme gulv i hele hjemmet. I nye leiligheter og hus er det vanlig å bruke samme gulv i gang, kjøkken, stue, soverom og andre oppholdsrom. Det gir en fin helhetsfølelse når du har likt gulv i alle rom.

Utfordringen med å montere laminatgulv på noen rom og parkettgulv i andre, er at det ødelegger den interiørmessige helheten i hjemmet. Det er derfor mange velger å montere parkett i hele huset, selv om parkett egner seg mindre enn laminat på kjøkken og gang.

Utleie

I en utleiedel vil mange ha et rimelig og slitesterkt gulv. Da er laminat det beste valget.

3. Hvor mye vedlikehold trenger gulvet?

Laminatgulv tåler mer enn parkett, men får det først skader ser det verre ut og er vanskelig å reparere. Overflaten på laminat er av plast og krever ingen vedlikehold. Parkett er ekte treverk og trenger dermed mer omtanke. Spesielt oljet parkett krever at du er villig til å vedlikeholde gulvet for at det skal holde seg fint.

4. Skal jeg ha vannbåren eller elektrisk gulvvarme?

Du kan bruke gulvvarme under både parkett og laminat. Under parkett kan du bruke max 60W pr. km2 og overflatetemperatur skal ikke overstige 27°C. Unntaket er parketter i lønn og bøk, der du ikke kan ha gulvvarme.

Under laminat er det en fordel å ha varme siden det er kaldere å gå på enn parkett. Laminatgulv kan også ta skade av temperaturer over 27°C.

5. Hvilket utseende liker jeg?

Det er ikke bare praktiske hensyn som gjelder. Utseende er en viktig kvalitet. De fleste velger et lyst gulv som gir en større romfølelse. Klassisk mønstergulv som fiskebensparkett har fått en renessanse den siste tiden.

Gulv er en stor investering i hjemmet og skal helst ligge lengst mulig. Derfor er det lurt å bestille gulvprøver. Da får du se og ta på gulvet før du kjøper. Det er fint å se at det passer med fargene i det rommet det skal være i.

Handlekurv